Kuu aega on möödunud sellest, kui OSCE vaatejad pantvangistati. Kas siin on viimasel ajal ka mingeid muutusi? Kas võib oodata, et nad lähijal vabastatakse?

Seda aega on kindlasti väga raske öelda. Üks väga oluline muutus on muidugi Ukraina rahuplaan ja see relvarahu, mis kehtib selle nädala lõpuni. Selgelt on näha mingisugust poliitilist muutumist.

Minu jaoks on see olnud kogu aeg selge, et nende vaatlejate vangistamine on olnud osa suuremast poliitilisest pildist, et see ei ole lihtsalt kohapeal kellegi improvisatsioon.

Seega ma tahan loota väga, et kui praegu toimuvad mingisugusedki nihked suuremas pildis, siis see toob kaasa ka nende inimeste vabastamise.

Nii siin NATO kohtumisel kui ka esmaspäeval Euroopa liidu kohtumisel väga selgelt sõnastati, et Venemaa peab kasutama kogu oma mõju sealses piirkonnas, et vaatlejad saaksid vabaks. See on kõige kõrgemal poliitilisel tasandil üleval. Tähtaegu on kindlasti raske sellistel puhkudel öelda. Taustsüsteem on natuke muutunud tänu rahuplaanile kui ka vaherahule.

On juttu olnud, et läbirääkimised käivad, aga mille üle läbi räägitakse?

Kui te küsite, kas keegi on esitanud konkreetseid tingimusi ja nende üle käib konkreetne kauplemine, siis ei, seda ei ole.

Samal ajal on vähemalt osa nendest nii-öelda separatistidest Ida-Ukrainas öelnud, et soovivad rahvusvahelise missiooni kohalolekut. Neil on oma motivatsioon, miks nad seda tahavad, aga nad tahavad.

Selge on see, et kui vaatlejate julgeolek pole tagatud, siis ei ole ilmselt ükski organisatsioon nõus oma vaatlejate missiooni laiendama.

Eks see on üks kõneluste sisu. Kui tahetakse, et sealt läheks välismaailma objektiivne pilt, siis selleks ongi vaja tagada nende inimeste julgeolek, kes seda pilti tahavad edastada.

Kuu aega vaatlejate kinnihoidmine sellele kindlasti kaasa ei aita.

Kas on teada, milline nende olukord on?

Nii palju kui infot on saadud, siis nende olukord on rahuldav, nii palju kui üldse saab kellegi olukord rahuldav olla, kui talt on vägisi vabadus võetud. Neid peetakse seal ikkagi ülal ja otsest ohtu nende tervisele viimste infokildude järgi ei ole.

Donetski Rahvavabariigi asepeaminister Andrei Purgin ütles täna Interfaxile, et neli OSCE vaatlejat, kelle seas on ka Eesti kodanik, vabastatakse õige pea.

"OSCE vaatlejad on Sjevjerodonetskis. Neil on seal väga head tingimused, see ei ole nende jaoks mingi vangla. Nad elavad mugavalt," väitis Purgin.
"Neid hoitakse garantiina meie peakorteris."

Purgini kinnitusel vabastatakse neli OSCE vaatlejat arvatavasti järgnevate päevade jooksul "heast tahtest" ning nende eest "midagi vastu ei soovita".