Paet ütles Delfile, et tal on väga raske kommenteerida, mis on Vene riigiduuma visiidi edasilükkamise tegelik põhjus, kuid tema sõnul on fakt see, et kui riikide vahel on erimeelsusi, on neid võimalik lahendada ainult üksteisega kohtumistel ja neist asjust rääkides.

„Tänane teade paraku näitab, et midagi olemuslikku ei ole muutunud Vene poolel,“ ütles Paet. „Ei ole tekkinud hoiaku muutust, et võiks regulaarselt suhelda.“

Välisministri sõnul on normaalne ja elementaarne, et Eesti on avatud suhtlemiseks. „Eesti on valmis suhtlema kõikide riikidega ja eriti oluline on suhtelmine oma naabritega,“ ütles Paet.

Ta möönis, et Soome ja Lätiga on Eestil kümneid kordi tihedamad diplomaatilised suhted kui Venemaaga. Välisminister märkis, et viimase 20 aasta jooksul ei ole Eestis visiidil käinud mitte ükski Vene välisminister, rääkimata presidendist.

„Suhtlemisaktiivsus on oluliselt väiksem, kui ta normaaljuhul olla võiks,“ tunnistas välisminister, kes on Vene kolleegi korduvalt Eestisse visiidile kutsunud. Samuti on Eesti parlament kutsunud külla oma Vene riigiduuma kolleege.

Kahe riigi vahel on tihe koostöö

Välisminister lisas, et riikidevaheline suhtlemine ei toimu ainult parlamentides ja valitsuste tasandil. Paljudes eluvaldkondades toimub suhtlemine aktiivselt.

„Suhtelmine ja koostöö Venemaaga toimub paljudes valdkondades,“ rääkis Paet. „Kui vaadata Eesti-Vene majandussuhteid, siis juulis oli Venemaa Eesti ekspordipartner number üks.“ Juulis tõusis Venemaa esmakordselt Eesti ekspordi peamiseks sihtriigiks, moodustades 15 protsenti Eesti ekspordist.

Välisminister juhtis tähelepanu ka sellele, et igal aastal külastab Eestit poole rohkem Venemaa kodanikke kui eelneval aastal. „Peterburi elanike jaoks on Eesti Soome järel reisisihiks number kaks,“ lausus ta.

„See kõik räägib sellest, et kahe riigi vahel toimub väga tihe suhtlemine,“ ütles Paet, kelle sõnul ei ole midagi parata, kui Vene poolel on poliitikuid, kes soovivad tegelda pigem muude asjadega.

Duuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov ütles täna, et Vene riigiduuma saadikute visiit Tallinnasse lükkub edasi seoses Venemaa ja Eesti vahelise üksteisemõistmise puudumisega piirilepingu küsimuses.

"Meie komisjon pidas otstarbekaks novembrisse kavandatud sõidu edasilükkamist hilisemale ajale, kui pooled naasevad üksteisemõistmise juurde piirilepingu küsimuses," vahendas uudisteagentuur Interfax Puškovi sõnu, teatab BNS.

Vene seadusandja lisas, et sooviks tuua selgust Venemaa ja Eesti seadusandjate vaheliste edasiste kontaktide küsimuses.