"Reutersi ajakirjanike vahistamine ja seitsmeks aastaks vangipanek on üle igasuguse õiglustunde," ütles Urmas Paet. "Nad pandi suure rahvusvahelise tähelepanu all vangi, sest olid esimesed, kes kajastasid Birma armee kuritegusid rohingjade vastu," lisas ta.

Euroopa Parlament hääletab resolutsiooni üle sel neljapäeval.

Urmas Paet on ka teinud liberaalide ja demokraatide (ALDE) fraktsioonile ettepaneku esitada fraktsiooni ametlikuks Sahharovi preemia kandidaadiks rohingjade õiguste eest võitlev Wai Wai Nu.

Wai Wai Nu sündis 1987. aastal rohingjade perre. Muuhulgas on ta aidanud veenda Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) läbi viima teabekogumismissiooni Myanmaris ning on asutanud kaks MTÜ-d, millest üks keskendub rahutagamisele Myanmaris ning teine keskendub naistele õigusabi andmisele. 2017. aastal nimetas ajakiri Time ta ära oma uue põlvkonna juhtide nimekirjas.

"Rohingjade õiguste eest võitlejad vajavad rahvusvahelist tuge, ka meie tuge," ütles Paet. "Myanmari võimud on rohingjade vastu viinud läbi genotsiidi, mille tulemusel on üle miljoni inimese põgenenud naaberriiki Bangladeshi ja elab seal kehvades oludes põgenikelaagris," ütles Paet. "Wai Wai Nu töö tunnustamine Sahharovi auhinnaga aitaks teavitada ka rahvusvahelist üldsust rohingjade raskest olukorrast," lisas ta.

Paet rõhutas ka, et rohingjade vastase genotsiidi korraldajad tuleb viia Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ette ning rohingjadele tuleb anda võimalused ja turvalisus kodupiirkonda tagasi pöörduda.