Yana Toomiga Euroopa Parlamendis Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni kuuluva Urmas Paeti sõnul on Bashar al-Assad ja tema valitsus suuresti vastutavad Süürias aastaid kestnud vägivalla eest. "Ei maksa unustada, et oluline osa Süüriast pärit põgenikest on riigist lahkunud Assadi režiimi ja Süüria vägede julmuste eest. Mäletatavasti on kasutusel olnud ka keemiarelv," märkis Paet.

"See on ka põhjus, miks Assadi režiimi suhtes on sanktsioonid kehtestatud ning pole mingit põhjust neid muuta," lisas ta.

Paet kinnitas, et oma inimeste vastu sooritatud kuritegude tõttu on Assad aastaid olnud demokraatlike riikide, sealhulgas Euroopa Liidu poolt rahvusvahelises isolatsioonis ning Toomi, Ždanoka ja Permuy külaskäik seda ei muuda. "Euroopa Parlament on korduvalt väljendanud oma seisukohta Assadi valitsuse kuritegude suhtes oma rahva kallal," rääkis ta.

"Ma ei näe Toomi, Ždanoka ja Permuy külaskäigul Assadi juurde mingit mõju, sest nende hoiakud ei väljenda mingil moel Euroopa Parlamendi enamuse seisukohta," ütles Paet.

Kolme Euroopa Parlamendi saadiku visiit Süüriasse

Euroopa Parlamendi delegatsiooni koosseisu kuulusid Javier Couso Permuy (Hispaania, Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktisoon), Tatjana Ždanoka (Läti, Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon) ja Yana Toom (Eesti, Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioon), teatas Yana Toomi büroo.

"Külastuse eesmärk on tutvuda humanitaarolukorraga kohapeal. Kasutasime võimalust külastada valitsusrežiimi kontrolli all olevat Süüria osa ja kohtuda kohalike poliitikutega, kellest me tihti tagaselja räägime," seletas Couso Permuy.

Visiidi päeval toimus pooleteise tunni pikkune kohtumine Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, kes rõhutas, et Süüria võitleb praegu ülemaailmse terrorismiga ja selle võitluse edust sõltub nii ümberkaudsete riikide kui ka Euroopa julgeolek.

Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA teatel ütles Assad europarlamendi liikmetele, et terrorismi ja põgenikekriisi eest vastutavad "mõnede Lääne riikide juhid", kes pakuvad terroristlikele organisatsioonidele Süürias poliitilist katet ja toetust, vahendab ERRi uudisteportaal.

Assad märkis SANA teatel kohtumisel, et europarlamendi liikmed võivad mõjutada oma riikide valitsusi "terrorismi levikule ja Süüria rahva elutingimuste halvenemisele viinud valede poliitikate muutmisel". Agentuuri teatel kinnitasid saadikud selle peale, et külastuse ajal nähtud inimeste kannatused kohustavad neid pingutama Euroopa valitsuste Süüria-suunalise poliitika muutmise ja sanktsioonide tühistamise nimel.

"Nii Süüria riigijuhid kui ka inimesed tänaval püüdsid meile selgitada lihtsat mõtet: sanktsioonid teevad tohutut kahju Süüria tavainimestele," ütles Toom oma büroo teatel.