Kaks kolmepäevast indiaanilaagrit tulevad Pärnumaal Varbla vallas Matsi kämpingus. Laagri eesmärgiks on luua võimalus erinevate kultuuride kohtumiseks ja kogemuste vahetamiseks.

“Ühed elamused on need, mida meie pakume, teised need, mida inimesed saavad. Viimased ei sõltu enam meist, need on igal inimesel erinevad,” ütles BNS-ile Tarmo Urb.

Ta lisas, et põhjus, miks ta tegeleb indiaani kultuuri Eestisse toomisega, on kahe vaimukultuuri sarnasus.

“Põlisameeriklaste ja põliseestlaste vaimne maailm kattub. Tegu on meie geneetilise mälu värskendamisega. See, mida indiaanlased teevad, on eestlastele arusaadav ja lähedane,” rääkis ta. Ja lisas, et on tunda, et näiteks neil, kes on lugenud Castanedat, on kogu tegevust raskem mõista kui neil, kes tulevad nii-öelda puhta lehena.

Laagris tutvustavad indiaanlased oma kultuuri, ajalugu, kunsti, maailmakäsitlust, traditsioone ja rituaale vestlusringide, kunsti- ja käsitööringide ning pühade toimingute kaudu.

Kavas on higistamistelgi ehitamine, teepee püstitamine, päikesetõusutseremoonia, tantsurituaalid, Emakese Maa tervendamise rituaalid, higistamistseremoonia, Pow Wow ehk tants ja laul trummi saatel ning maailmaloomislegendide jutustamine.

Laagris osaleb kuus indiaanlast: põlisameeriklaste kiriku (Native American Church — NAC) laulja ja higistamistelgi tseremoonia läbiviija Dallas Delowe Pima hõimust, higistamistelgi tseremooniameister ja NAC-i tseremooniameister Jerry Nelson ja tema tütar Natasha Nelson.

Samuti osalevad laagris Asteegi tantsude ja õpetuste asjatundja ja trummimees Epifanio Garcia Ramirez, NAC-i veetooja ja vestlusringi läbiviija Mona Polacca Havasupai/Hopi/Tewa hõimust ning David Brush Seminole/Kiowa/Cheyenne`i hõimust.

Kummaski laagris saab osaleda sada inimest. Laagris osalemine maksab 1800 krooni, lapsed saavad koos vanematega laagrisse tasuta.

Esimest korda tutvustasid indiaanlased eestlastele oma kultuuri 1996. aastal Rocca al Mare vabaõhumuuseumis. Indiaanilaagrid on Eestis Tarmo ja Toomas Urbi eestvedamisel aset leidnud 1999. aastast alates Naissaarel ja Pärnumaal.

Lisaks laagrile annavad vennad Urbid koos indiaanlastega ka kolm kontserti — 2. augustil Pärnus, 3. augustil Tallinnas ja 4. augustil Tartus. Kõik kontserdid algavad kell 20 ja kestavad paar tundi. Pileti hind on 100-150 krooni.

Tegu on peamiselt ikkagi vendade Urbide kontsertidega, millel kõlab vahele indiaani loitse. Iga kontserdi kava pannakse kokku sama päeva hommikul, nii et kõik on üksteisest veidi erinevad.

Tarmo Urb ütles BNS-ile, et tegu võib olla laagrite ja kontsertidega, mis jäävad Eestis pikaks ajaks viimaseks.

“Tulin just Ameerikast ja tundub, et tuleb taas maailma minna. See tähendab, et me ei pruugi lähiaastatel enam üldse Eestisse sattuda,” sõnas ta kolmapäeval.