Kinnisvaraarendaja MSI Grupp soovib Pärnu maantee äärde Laste Maailma maja kõrvale rajada kuuekorruselise hotelli, kuid naabermajade Pärnu maantee 6 ja Müürivahe 23 elanikud on plaanile jäigalt vastu, sest see halvendaks nende elamistingimusi, kirjutab Postimees.

Krundil, kuhu kuni 24 meetri kõrgust hotelli planeeritakse, asub praegu kümne meetri kõrgune kolmekorruseline maja ning elanike sõnul ei tohiks linn lubada muud kui olemasoleva hoone renoveerimist.

Nii muinsuskaitselt kui ka erinevatelt linnaametitelt juba heakskiidud kogunud planeeringu autori arhitekt Irina Raua sõnul ei kinnitanud päikesevalguse uuringud, et majade korteritesse hakkaks pärast uushoone rajamist päike senisest vähem paistma.

Kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarnet ütles pärast arutelu, et vaidlus korterite valgusprobleemi ja uue hoone suuruse üle on endiselt lahendamata. Ta lisas, et teeb linnaplaneerimisega tegelevale säästva arengu ja planeerimise ametile ettepaneku saata maja eskiislahendus ja planeering UNESCO peakorterisse saamaks hinnangut, kas kavandatud uusehitis on vanalinna üleüldse sobilik.

“UNESCO võiks olla ekspert, kes otsustab maja sobivuse,” lausus Sarnet.

Ka avalikul arutelul osalenud Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna spetsialist Olev Liivik ütles, et peab õigeks hotellihoone küsimuse saatmist UNESCO-le.

Liivik märkis, et näiteks omal ajal vanalinna Sauna tänavale kavandatud Vanalinnastuudio teatrimaja puhul küsiti UNESCO-lt hinnangut ning too pidas seda vanalinna mittesobivaks.

UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja kuuluva Tallinna vanalinna praegune põhimäärus ei lubaks selllist uushoonet rajada, kuid mõned aastad tagasi oli määrus pehmem ning muinsuskaitse on toona hotelli heaks kiitnud.