Keeleinspektsiooni Tallinna ja Harjumaa järelevalvetalituse inspektorid Anne Romet ja Helga Laasi tegid kolmapäeval kümnele linnavalitsuse töötajale puuduliku eesti keele oskuse pärast ettekirjutuse, kirjutab Põhjarannik.

Neil linnaametnikel tuleb vajaliku taseme keeleeksam lähiajal sooritada. Kuut töötajat trahviti veel 200 krooniga.

Tänavu kevadel Kohtla-Järve haiglas eesti keele oskust kontrollinud keeleinspektsioon määras haigla 59 meditsiinitöötajale trahvi. Keeleinspektsiooni peainspektori Leho Klaseri sõnul määrati trahv üheksale arstile ja 50 meditsiiniõele, kuna nad polnud eelmise kontrolli järel oma keeleoskust parandanud. Keelekontroll tuli läbi teha 53 arstil ja 193 õel, ütles Klaser ETAle.

Jõhvi vene gümnaasiumi 39 aineõpetajast peab enamik tegema keeleinspektsiooni korraldusel eesti keele tasemeeksami. Klaser ütles ETAle, et gümnaasiumi 39 aineõpetajast peab 30 sooritama tasemeeksami. Üheksa õpetaja eesti keele oskus vastab aga nõuetele. Ettekirjutus tasemeeksami sooritamiseks tehti 39 töötajale. Nemad peavad Klaseri sõnul tegema eksami järgmise aasta 1. aprilliks.

Suured probleemid eesti keele oskusega on Ida-Virumaal ka Ida-Eesti häirekeskuses, kus osa dispetšereid on umbkeelseid. Häirekeskuse juhataja asetäitja Aleksandr Dobrovolski tõdes, et häirekeskuses töötab neli Narvas suletud häirekeskusest üle tulnud dispetšerit, kelle eesti keele oskus on algtasemel. Samas on tema kinnitusel igas vahetuses tööl vähemalt üks inimene, kes valdab eesti keelt.

Keeleinspektsiooni Ida-Viru peainspektor Marge Mägi tõdes, et on häirekeskuse keeleprobleemidega hästi kursis ning lubas sealse arsti, kes on saanud ettekirjutusi puuduliku eesti keele oskuse pärast, keeleoskust taas kontrollida.