Kontrollitud 27 õpetajast oli eesti keele vajalikul kesktasemel selgeks saanud vaid kolm, neljal oli tehtud algtaseme eksam, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Enamik trahvitud õpetajatest liginevad pensionieale,” ütles kooli direktor Dimitri Koromnov, kelle sõnul vähendab ilmselt just pensionipõlve lähedus keeleõppe motivatsiooni.

Koromnov tõdes, et järjekindlalt nõudeid eiravatest õpetajatest ei saa ka kergelt loobuda, sest alternatiiviks oleks erialade sulgemine. “Mina ühtegi uut õpetajat oma ametis oleku jooksul palganud ei ole,” kirjeldas Koromnov töötajateprobleemi.

Keeleinspektsioon algatas eile väärteomenetluse 20 inimese suhtes, samade õpetajate riigikeele oskus oli puudulik ka eelmiste kontrollimiste ajal 2005. ja 2006. aastal. Toona oli kooli direktoriks ise kehva eesti keele valdamisega tuntuks saanud linnavolinik Vladimir Belõi.

Praeguse direktori Koromnovi hinnangul on kool õpetajatele loonud piisavad tingimused. “Projektide kaudu oleme saanud raha 120-tunniste eesti keele kursuste läbiviimiseks,” tutvustas ta olukorda. “Kõigil õpetajatel, kes soovivad täiendusõpet, katame pool kuludest,” kirjeldas direktor meetmeid, millega kool ka omalt poolt riigikeele õppimist väärtustab. Sellest hoolimata järjekordselt patustanud õpetajad peavad trahvi tasuma omast taskust.

Keeleinspektsiooni järelevalvejuhi Leho Klaseri hinnangul on probleem kestnud juba 1991. aastast peale, kuid koolid tööandjatena on alles viimasel ajal hakanud keeleoskuse vajalikkust teadvustama. Õpetajatele pakutavat 120 keeletundi pidas Klaser siiski ebapiisavaks. “Kesktaseme omandamiseks oleks vaja mitut tuhandet keeletundi,” tõi ta võrdluse Taaniga, kus keelt õpitakse 3000 tundi.

Lasnamäe mehaanikakooli probleemide puhul tuletas Klaser meelde, et konkreetsed õpetajad said ettekirjutuse juba mitu aastat tagasi ja seepärast kõlab lähenevale pensionieale viitamine otsitud vabandusena. “Ehk lisab õpetajatele motivatsiooni praeguse direktori sorav kakskeelsus,” avaldas ta lootust.

Venekeelse õppekeelega ja umbes 750 õpilasega Lasnamäe mehaanikakoolis on õppuritele nädalas ette nähtud kaks eesti keele tundi. Kodulehe andmeil 45 õpetajaga kool otsib pidevalt uusi kutseõpetajaid.

Koolis õpetatakse kümmet eriala, teiste seas on võimalik omandada autotehniku või -maalri, keevitaja ning kinnisvarahooldaja elukutse.

Käimas oleval nädalal toimuvad Lasnamäe mehaanikakoolis avatud uste päevad, neljapäeval avatakse uus ventilatsioonitöökoda. Tihedamat koostööd tehakse nelja eestikeelse Lasnamäe kooliga.

Lasnamäe mehaanikakooli eelmine direktor oli Tallinna linnavolinik Vladimir Belõi, kes sai Eesti avalikkuses tuntuks ütlusega “ei kommentaari”. Belõi, kes pidanuks koolidirektorina valdama eesti keelt kõrgtasemel, jättis korra keeleeksamile ilmumata ja korra kukkus eksamil läbi.