Vanemametnikud ja kõrgemad riigiametnikud peavad valdama eesti keelt kõrgtasemel, kuid sel ametnikul puudus eesti keele oskus üldse, ütles BNS-ile keeleinspektsiooni järelevalve talituse juhataja Leho Klaser.

Inspektorina töötava 47-aastase naise vabastamise otsustab taimetoodangu inspektsiooni Ida-Viru büroo direktor. Seadus lubab tööandjal vabastada ametniku töölt kohe, kui ilmneb, et tema kvalifikatsioon ei vasta nõuetele.

Naisametniku keeleoskust kontrollinud inspektorid tuvastasid, et ametnik ei valda eesti keelt üldse.

Klaseri sõnul teeb inspektsioon ettepaneku keeloskuse puudumise tõttu inimene töölt vabastada vaid äärmuslikel juhtudel. “Tavaliselt teeme sellise ettepaneku siis, kui puudub perspektiiv inimese keelekoolituseks,” lisas ta.

Tänavu on keeleinspektsioon teinud ettepaneku vabastada eesti keele mitteoskamise pärast ligi 30 ametnikku, nende hulgas on politseinikke, vanglate ametnikke ning meditsiinitöötajaid.

“Kui on aga näha, et eesti keelt vajalikul tasemel mitte valdav inimene käib ikka kursustel ja püüab edasi õppida, siis anname talle võimaluse end parandada,” ütles Klaser.