Haak on üritanud mitmeid aastaid ebaõnnestunult kesktasemel eesti keele eksamit sooritada. Selle aasta kevadest on tal taskus kõrgtasemel riigikeelt valdamise tunnistus, kirjutab Postimees.

„Ma sooritasin juba. Praegu mul ei ole probleemiks,” lausus Haak telefonis Postimehe küsimusele, kas tal on olnud keeleeksami sooritamisega probleeme. „Praegu mul on kõrgtaseme.”

Küsimusele: Sel aastal saavutasite kõrgtaseme, vastab Haak: „Jah . Eile õhtul.” Sel õhtul eksamikeskuses eksameid ei tehtud.

Aasta lõpus kohtusse mineku kohta kostab mees: „(Ohkab sügavalt, pikk paus) Septembris, nuuu, ma ei tea praegu mida ma räägin. Vabandage mind praegu, mul on tund kohe algab.”

Küsimusele, kui kaua eesti keele õppimine aega võttis, vastab Haak: „Ma ütlesin, et suvel. Ma tähendan oma keel iga päev jah.”

Keeleinspektsioon jääb juhtumist rääkides kidakeelseks, põhjendades seda läheneva kohtuprotsessiga. Nimelt kaebas Haak keeleinspektsiooni riigikohtusse, kuna inspektorid seadsid Haagi keeletunnistuse õigsuse kahtluse alla.

Inspektsioon suhtub ajalehe andmetel sellesse juhtumisse väga tõsiselt ning seda just selles valguses, et koolijuhina ei nõudnud Haak eesti keele oskust ka oma alluvatelt.