Sel moel muutuks kogu süsteem läbipaistvamaks ja kaoksid ära ka süüdistused, et riik eelistab üht või teist kõrgkooli, lausus Veskimägi neljapäeval ajakirjanikele.

Riik on Veskimäe sõnul ülikoolidele investeerimisvahendite jagamisel lähtunud riigil olevatest võimalustest ja haridusministeeriumi esitatud investeeringute kavast.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets otsustas jätta riiklike investeeringute programmist välja TPÜ ja Eesti Humanitaarinstituudi (Tallinna Ülikooli tuumiku) õppehoone ehitamiseks vajaliku raha, olgugi, et praegune valitsus on praeguseks ehitusrahadest ülikoolile 25 protsenti juba üle kandnud. TPÜ uue õppehoone ehituseks mõeldud raha tagasi küsimiseks korraldavad Tallinna tudengid neljapäeval meeleavalduse.

Peaminister Juhan Parts on andnud oma allkirja korraldusele nr 590-k 24. septembril 2003, mis eraldab selleks ehituseks 82 miljonit krooni, kusjuures hoone on olnud riiklike investeeringute programmis kokku juba kolm aastat ja seda on toetanud kaks varasemat haridusministrit, teatasid tudengid Delfile.

Veskimägi kahtles valitsuse pressikonverentsil, kas taoline korraldus ikka saab olemas olla ning kas peaministril oleks üldse volitusi sinna allkirja anda. ”Ma pole ühtegi peaministri lepingut sellisel kujul näinud,” lausus ta.

„Siin on ootused olnud väga võimendatud mingitest lubadustest aga me saame käituda seaduste kohaselt ja tõesti 2005. aasta lisaeelarves sellist rahaeraldust pole,” nentis Veskimägi Tallinna Pedagoogikaülikooli uue hoone rahastamisvaidlust kommenteerides.

„Isiklikult näen ma, et ülikoolid, kes oma vara kasutamisel ja käsutamisel sõltumatud, peavad suutma käituda ka oma investeeringute planeerimisel sõltumatult,” lisas Veskimägi.