Nii Tulviste kui ka Kalmu viimast puhkepaika tähistab tänasel päeval veel lihtne hauakivi. Et endisi ülikooli juhte peaks peaks nende kalmudel meenutama väärikad monumendid, on räägitud juba üle aasta. Praeguseks ongi Tartu ülikool sellele eesmärgile suure sammu lähemale astunud ning plaanib septembri lõpus toimuvaks mälestuspäevaks endiste rektorite hauaplatsile monumendid paigaldada.

Hauaplatside kujundamiseks korraldas ülikool koostöös Tartu linnavalitsusega konkursi, millele kutsuti osalema kuus kunstnikku. Kes need kunstnikud olid, ei soostunud ülikooli kommunikatsioonijuht ja akadeemiline sekretär täpsustama.

Kokku laekus konkursile kuus tööd, kolm kummagi rektori hauamonumendi kohta. Mõlemast kavandite seeriast valiti selle aasta mai algul välja üks tööd, mille alusel on plaanis hauamonument rajada.

"Kuna hauamonumendid on privaat- ja avaliku elu sfääri piirile jäävad avaliku ruumi objektid, siis me seda teemat praegu lähemalt ei avaks," vastas Tartu ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm palvele valituks osutunud töödest detailsemalt rääkida.

Ülikooli akadeemiline sekretär Andres Soosaar ütles plaanitavate hauamonumentide kohta: "Nendes kavandites väljendatu esitab meie arvates vajaliku väärikusega teatud aspekte lahkunud rektorite isiku ja tegevuse kohta."

Ta lisas, et praegu ollakse tööga faasis, kus kujunduslahendusi koos kunstnike ja teiste osapooltega täpsustatakse. Näiteks on veel lahtised materjali valik ja tekstipaigutus.

Rektoritele hauamonumendid valinud komisjoni kuulusid Tartu ülikooli, linnavalitsuse, Rotary klubi ning Tulviste ja Kalmu omaste esindajad.

Tulviste oli Tartu ülikooli rekotor aastatel 1993-1998, Kalm pidas seda ameti aastatel 2012-2017.

Tartu ülikooli mälestuspäev toimub 26. septembril Raadi kalmistul, sel päeval mälestatakse ka teisi lahkunud Tartu ülikooli rektoreid.