Sotsiaaldemokraatide riigikogufraktsiooni esimees Eiki Nestor selgitas, et nii tema erakond kui ka Isamaa ja Res Publica Liit on juba pikemat aega olnud üle Eesti ühtselt alkoholi öist müüki reguleeriva piirangu vastuvõtmise poolt, kuid kuna sellega pole nõus Reformierakond, siis pole parlamendis isetegevusega koalitsioonipartnerite huve eiratud, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Nüüd on aga koalitsioon uues olukorras. Kolmapäeval näitas Reformierakond koalitsioonipartneritele maapõueseaduse läbisurumisega koha kätte ja eiras seni koalitsioonis kehtinud põhimõtet, et ühtegi seaduseelnõu ei võeta parlamendis vastu kõigi koalitsioonipartnerite nõusolekuta,” selgitas Nestor.

Nestori sõnul hoiatasid nii sotsid kui ka Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud veel nädala alguses Reformierakonda, et kui nende huve maapõueseaduse menetlemisel ei arvestata, antakse parlamendis roheline tuli üleriigilisele alkoholimüügi keelule.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Margus Tsahkna ütles, et öine alkoholimüügi keeld on Eesti riigi seisukohalt vajalik otsus ja siiani on see jäänud kehtestamata Reformierakonna vastuseisu tõttu.

“Nüüd on aga olukord maapõueseaduse valguses muutunud ja ma ei näe enam takistusi alkoholiseaduse muutmiseks,” lisas Tsahkna. Sotsiaaldemokraadid ja IRL on endiselt arvamusel, et parlament ei tohiks vastu võtta maapõueseaduse muudatust, mis annaks OÜ-le Tamme Auto õiguse kaevandada lisaks praegusele 1,5 miljonit tonni põlevkivi.

Koalitsioonilepingus on põlevkivi kaevandamismahu suurendamise asemel kokku lepitud hoopiski selle vähendamine praeguselt 24 miljonilt tonnilt 15 miljoni tonnini aastas.

Kuna Reformierakond, Keskerakond ja Rahvaliit olid kolmapäeval suuremate põlevkivikoguste kaevandamise poolt, lõpetati eelnõu teine lugemine.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal väitis, et Reformierakond hääletas nii, nagu esmaspäeval valitsusliidu eestseisuses kokku lepiti.

Keskerakonna parlamendi-fraktsiooni esimees Vilja Savisaar ütles, et hoolimata Isamaa ja Res Publica Liidu ja sotside motiividest kehtestada üleriigiline ühtne öine alkoholimüügi keeld, kavatseb Keskerakond ideed toetada.

“Meid ei huvita, kes soovib kellelt revanši võtta. Meile on oluline, et meie ideed toetatakse. Keskerakond on pikka aega üleriigilise alkoholimüügi keelu eest seisnud,” lisas Savisaar.

Reformierakonna peasekretär Kirsten Michal ütles, et üle-eestiline alkoholikeeld on tema arvates populistlik lollus ning selline ähvardamine ja kiusu pärast millegi tegemine näitab veel kord elavalt, et ka tegijad ise ei usu sellesse kui lahendusse. “Vaadake Lätit või Soomet — reguleerimine ei kaitse inimese rumaluse eest. Tehku parem sporti või sisustagu oma aega kasulikumalt. Selline on ka muuseas iga terve inimese soovitus alkoholiprobleemi lahendamiseks,” lisas Michal.

Praegu on igal omavalitsusel õigus kehtestada alkoholimüügi piiranguid iseseisvalt.