Tallinna linnapea Tõnis Palts kutsus AS Tallinna Vesi esindajad Ülemiste järve kriitilise piirini tõusnud veetaseme kohta selgitusi jagama, teatas Delfile linna pressiteenistus.

Sademete, tormi, ja erakordselt sooja talve tõttu on Ülemiste järve veetase tõusnud tavapärasest kõrgemaks. Järve jää sulama hakkamine jaanuaris on veejaama ajaloos esmakordne.

Tavaliselt on jaanuaris järv jääs, maa külmunud ning seetõttu ei jõua järve ka lisavett ümbruskaudsetest piirkondadest. Praegu voolab sademete ja sooja ilma tõttu järve hulgaliselt lisavett Kurna oja kaudu.

Hetkel on järve tase 37 meetrit üle merepinna tavapärase 36,6 meetri asemel. Ülemiste järve ümbritsevate kallaste kõrgus on 37,5 meetrit üle merepinna. Viimase ööpäeva jooksul tõusis veetase järves viie sentimeetri võrra.

Suviste suurvihmade ajal oli Ülemiste järve veetase 36,9 meetrit merepinnast.

Juba suvest saadik on kogu aeg avatud olnud Ülemiste järve vee otselask merre ja Pirita jõe sissevool järve on hoitud suletuna, teatas Tallinna Vesi Delfile.

AS Tallinna Vesi alustas täiendavate järvevee alandamistöödega esmaspäeval, pumbates vett otse linna kanalisatsioonitorustikesse. Samuti suleti Ülemiste ja Raku järve ühendav toru, mille kaudu vesi isevoolselt Ülemistesse jõudis.

Teisipäeval suurendati ka toodetava vee kogust ja selle pumpamisel linna torustikkesse võib linnaelanikel kodudes esineda vee surve kõikumisi eelkõige Kopli, Kalamaja ja ka Kesklinna piirkonnas.

Tallinna Vesi vabandab klientide ees võimalike ebamugavuste pärast ja palub linnaelanikel surve languste korral võtta ühendust klienditeenindusega telefonil 62 62 200. Saabunud teated aitavad ettevõttel reguleerida antud piirkonna veesurvet.

Tallinna Vesi teeb olukorra lahendamiseks koostööd Tallinna linna kommunaalameti ja päästeteenistusega.

“Meie eemärgiks on võtta järvest ööpäevas umbes 200 000 kuupmeetrit vett,” ütles ASi Tallinna Vesi puhastusjaamade juht Riho Sobi. Tema sõnul on järve taseme alandamiseks 1 cm võrra vaja järvest välja võtta 100 000 kuupmeetrit vett.

Lisaks on vee-ettevõte täiendavate Ülemiste järve kaldakindlustuste ehituseks käesoleva aasta investeeringuteplaani lisanud kaheksa miljonit krooni.