TAI selgitusel on programmi mõte lihtne – inimestele, kes kõige suurema tõenäolisusega on üledoosi toimumise ajal abivajaja kõrval, antakse elupäästev ravim naloksoon, mida kasutab ka kiirabi, ning õpetatakse, kuidas seda kasutada.

Programmi käivitamine oli tööd ja aega nõudev - idee hakata väljastama ravimit, mille kasutamine on siiani olnud vaid meditsiinitöötajate õigus, ei leidnud koheselt toetust, tunnistas TAI.

Ravimiameti, Terviseameti, Eesti Psühhiaatrite Seltsi, Politsei- ja Piirivalveameti ning mitmete tervishoiuasutuste ja kahjude vähendamise organisatsioonide toel septembri lõpus siiski programmi käivitas.

1. detsembri seisuga oli sõltlastele ja nende lähedastele jagatud 96 naloksooniga eeltäidetud süstalt ja kahe kuuga on reaalselt päästetud üheksa elu.

Ravimi kuritarvitamise võimalus puudub - süstides naloksooni inimesele, kelle organismis ei leidu opioide, ei ole naloksoonil mingit mõju.

Eesti on juba aastaid olnud Euroopa Liidus esikohal narkootikumidest tingitud üledooside suremuse osas.

Kui Euroopa keskmine suremusmäär narkootikumide tarvitamise tõttu 15–39-aastaste meeste hulgas on 40 juhtu miljoni elaniku kohta, siis Eestis on see 353 juhtu miljoni elaniku kohta.

Surma põhjuste registri andmetel suri Eestis aastatel 1999–2012 narkootikumide tarvitamise tagajärjel kokku 1125 inimest, kellest 89 protsenti olid mehed.