Riigikogu istungisaalis kell 13 toimunud infotunnis vastasid külaliste küsimustele haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, justiitsminister Urmas Reinsalu ja kultuuriminister Indrek Saar.

Külaliste seas võttis sõna ka kolm korda riigikogu ja ühe korra europarlamendi valimistel osalenud üksikkandidaat Svetlana Ivnitskaja, kes nimetas end ainsaks legitiimseks rahvaesindajaks Eestis ja kritiseeris ministeeriumite arvu.

"Häbi! Andke parem lastele raha toidu peale. Aga mitte teha nii palju ministeeriume nii väiksele Eestile," ütles ta.

Reinsalu vastas Ivnitskajale, et ministeeriumite arvu valitsusliit kasvatada ei kavatse, küll aga plaanitakse riigiametnike arvu Eestis vähendada. Reaalseks eesmärgiks on järgmisel aastal hoida kokku 13 miljonit eurot sellega, et vähendada vähemalt tuhande võrra avaliku sektori ametnike arvu. Seda põhjusel, et riigi ametnike arv peaks vähenema seoses tööealise elanikkonna vähenemisega.

"Nutikamate lahendustega peavad suutma teha rohkem. Riigi ülalpidamine peab olema maksumaksjale jõukohane nii täna kui homme," ütles Reinsalu.
Samuti lubas Reinsalu, et selle parlamendi koosseisu ajal võetakse vastu riigireform. "Eestis tehakse riigireform, et oleks vähem bürokraatiat, ametiasutusi ja et ka Eesti riigi ülalpidamine oleks vähem kulukam."

Riigireformi küsimusega jätkas ka järgmine külaline. 

Ligi täiendas, et riigireform on muutunud oma olemuselt liiga suureks ning seetõttu on riigil eraldi riigihaldusminister. "Riigikorraldus on üks tugevamaid Eesti külgi," ütles Ligi. Kui palju valdasid täpsemalt on plaanis ühendada, ei osata veel öelda. "Aga tean, kuidas hakkame otsustama, millised valllad peavad ühinema."

Saar ütles, et praegusel koalitsioonil on palju suurem üksmeel ja arusaamine selles küsimuses kui minevikus oli. "See koalitsioon on võtnud endale kohustuse. Kui haldusterritoriaalset ja riigireformi pole tehtud, siis pole koalitsioon hakkama saanud oma ülesannetega," ütles Saar.

Riigikogu lahtiste uste päeval olnud külaliste küsimused puudutasid nii ametnike kompensatsioone, spordikulude hüvitisi, haldusreformi, laste sõltuvust arvutite suhtes, sotsiaalhoolekannet, kust saada raha õpetajate palkade tõstmiseks, kuidas lahendada struktuurse tööpuuduse probleemi ning millal võib oodata kultuuriürituste käibemaksu langust üheksale protsendile.

Riigikogu esimees Eiki Nestor kommenteeris infotunni lõpus, et tegemist oli selle aasta kõige asjalikuma infotunniga.