"Seadus ütleb, et hääletamisruumis on välja pandud selle valimisringkonna kandidaatide koondnimekiri ja kandidaatide üleriigilised nimekirjad," teatas üksikkandidaat Ege Hirv.


"Heiki Sibul aga oli eelhääletamise ajal välja pannud erakondade üleriigilised nimekirjad, samastades vägivaldselt sõna kandidaatide sõnaga erakondade," oli Hirv nördinud.

"Meie riigi põhiseaduse nurgakiviks on, et seaduse ees oleme me kõik võrdsed. Nii peaks see olema kõigis eluvaldkondades, eriti aga Riigikogu valimistel. Kahjuks aga pole see nii," kirjutasid üksikkandidaadid täna ühispöördumises.

"Parlamenti kandideerivad erakonnad saavad kulutada hiigelkampaaniatele miljoneid eurosid rahva raha, sest parteisid rahastatakse riigieelarvest. Üksikkandidaadid peavad aga maksma enda nähtavaks tegemise eest oma taskust. Sestap oleme olnud ka kordades tagasihoidlikumad.

Erakonna nimekirjas riigikokku pürgiva inimese eest nõutav kautsjon on võrdne üksikkandidaadi kautsjoniga, mis eeldaks võrdset kohtlemist valimistel. Ent siingi ei näe me seadusandja tuge. Olgu selleks siis üksikkandidaatide nimede puudumine eelhääletamise üleriigilistes nimekirjades või üksiküritajate nimede kadumine e-hääletuse arvutiekraanidelt. Oleme arvamusel, et nii võisid üksikkandidaadid eelvalimistel kaotada tuhandeid hääli.

Suurimaks ebavõrdsuse näiteks on riigikogu valimise seaduses sätestatud tingimus, et partei kümnekonnast inimesest koosnev piirkonna nimekiri ehk nn "meeskond" võib koguda ühe parlamendikoha saavutamiseks vaid 75% lihtkvoodist, sellal kui üksikul üritajal tuleb saavutada 100%-line tulemus. Kui see pole "kambakas" üksikkandidaadi vastu, siis mis see on?" küsivad kuusteist üksikkandidaati.

Pöördumisele on alla kirjutanud Anne Eenpalu, Andres Ergma, Mart Helme,
Ege Hirv, Aivar Koitla, Leo Kunnas, Märt Meesak, Valdo Paddar, Henn Põlluaas, Andreas Reinberg, Veiko Rämmel, Mark Soosaar, Rein Teesalu, Toomas Trapido, Sten-Hans Vihmar ja Üllar Õun.