Delfi kirjutas juba eile Tammiste hooldekodu kolmest nakatunust. Nakatunute arvu kasvamist 17 võrra kinnitas Pärnu linnavalitsus ka täna saadetud pressiteates.

"Ühes hooldekodu majas (Tieli majas) otsustati teisipäeval teha testimine pärast seda, kui sealt oli kaks inimest haigustunnustega haiglasse viidud. Täna hommikul selgus, et 28 maja elanikust ja töötajast 17 on nakatunud," teatas linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar. Hooldekodus elab nelja maja peale kokku 119 hoolealust.

Viimastest nakatunutest 13 on hoolealused ja neli töötajad. Positiivse proovi andnud töötajad, kellel polnud väliseid haigustunnuseid, saadeti koju karantiini. Haigestunute asemel on tööl negatiivse proovi andnud uued töötajad.

"Kõik hoolealuseid vaadatakse täna üle ja viiakse vajadusel haiglasse. Terved ja haiged hoolealused on isoleeritud. Nakkuskoldeks olevas Tieli majas töötavad uued töötajad, kes kasutavad kõrgema klassi kaitsevahendeid," selgitas Roosaar.

Seni on testitud üksnes ühe (Tieli) maja hoolealuseid ja töötajaid ning koos varem haiglasse viidud inimestega on positiivse proovi andnuid 20. Praegu on Tammiste hooldekodus 119 hoolealust, kes asuvad neljas eraldi asuvas majas. Homme korraldatakse kõigi teiste hooldekodu majade hoolealuste ja töötajate laustestimine.

Terviseameti pressiesindaja Karoli Noor selgitas, et laustestimine lükati homsesse üksnes tehnilistel põhjustel, sest testitavate arv on ligi 150. Roosaar täpsustas Delfile, et test tehakse homme 151 inimesele, kellest 103 onhoolealused ja 48 töötajad.

Numbriloogika ütleb, et homme testitakse sealhulgas uuesti ka neid, kes tänaste tulemuste järgi negatiivseks osutusid. "Uuesti ei testita Tieli maja 13 ja kolme haiglas olevat hoolealust. Varem teatatud info, et Tammistes on 119 hoolealust, sisaldab ka kolme haiglas viibijat," selgitas Roosaare.

Valenegatiivne test tegi hooldekodust kolde

Eile oli teada, et Tammiste hooldekodus oli tuvastatud kolm koroonaviirusesse nakatunut, kes viibisid Pärnu haiglas ravil.

Noor terviseametist selgitas Delfile, et esimene positiivne testitulemus saadi juba 12. aprillil hooldekoduelanikult, kes oli mõni päev varem andnud haiglas olles negatiivse proovi.

"Esimene COVID-19 positiivne Tammiste hooldekodu elanik oli inimene, kes viibis ravil Pärnu haigla õendus-hoolduskeskuses ja saadeti sealt 9. aprillil hooldekodusse tagasi. Enne haiglast väljakirjutamist oli teda testitud, siis osutus test negatiivseks. 11. aprillil võeti tal uus proov, sest avaldusid haigussümptomid," selgitas Noor. See test osutus positiivseks.

Terviseameti Lääne regiooni juhataja Kadri Juhkam ütles eile Delfile, et kõnealuse patsiendi haigekassa lepingu järgne aeg haiglas sai läbi, mistõttu paigutati ta hooldekodusse 9. aprillil ning 10. aprillil olid tal hooldekodu juhataja Riido Villupi sõnutsi juba “esimesed köhatused”. Järgmisel hommikul viidi patsient haiglasse ning tema proov osutuski positiivseks. Seejuures olgu märgitud, et esimene, negatiivse tulemuse andnud proov, mille alusel ta hooldekodusse lubati, võeti 7. aprillil.

Teine COVID-19 positiivne hooldekodu elanik selgus selle nädala esmaspäeval, kolmas eile. "Pärast kolmanda positiivse proovi tulemuse saamist testiti kõiki hooldekodu Tieli maja elanikke, selles majas elavad kõik kolm nakatunut," selgitas Noor.

Terviseameti Lääne regiooni juhataja Kadri Juhkami sõnul ei saanud 10. aprillil hooldekodus viibinud koroonapositiivne elanik olla järgmiste diagnoositute otsene nakkusallikas, kuivõrd see tähendaks 16 päeva pikkust peiteperioodi. Juhkam oletab, et nakatumine toimus mõne asümptomaatilise nakatunu, näiteks mõne töötaja vahendusel.

Täna hommikul kogunenud Pärnu linna kriisikomisjon, mille istungist võtsid osa ka terviseameti ja päästeameti esindajad otsustas töötajate koju- ja tööleviimiseks kasutada sotsiaaltransporti, et nende kontakte miinimumi viia. Vaadati üle kaitsemeetmed ja karmistati neid veelgi.

Segadus numbritega
Esialgu kirjutas Delfi, et pole täit kindlust, mitu hooldekoduga seotud inimest täpsemalt nakatunud on, sest eile kirjutasime kolmest nakatunust ja täna teatas ERR 17 nakatunust. Delfi päringutele linnavalitsus ega hooldekodu esialgu ei vastanud.


Pärnu linnavalitsus saatis seejärel aga pressiteate, kus oli kirjutatud 19 hooldekoduga seotud nakatunust ja 17 uuest juhtumist, mille puhul täpsustati Delfile hiljem, et uutest üks juhtum kajastus juba eilse kolme seas.


Terviseamet aga täpsustas tänase tööpäeva lõpufaasis, et nakatunuid on siiski kokku 20 ja eilsele kolmele lisandus 17, mitte 16. Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Teet Roosaare nõustus, et terviseameti teatatud nakatunute arv on tõenäoliselt õige.