Aastast 2017 on Ukrainas diagnoositud üle 115 000 leetrite haigusjuhu ja 39 inimest on tüsistuste tõttu surnud. Leetritesse haigestunute arv oli Ukrainas mullu üks maailma kõrgeimaid, sealt pärit võõrtööliste arv on ametlikel andmetel umbes 15 000.

Ukraina tervishoiuministeerium teatas hiljaaegu sotsiaalvõrgustikus Twitter, et haigestumine ei vähene. "Leetrid ei taandu: eelmisel nädalal haigestus veel 203 inimest – 138 täiskasvanut ja 65 last," seisab 20. augusti teates.



Terviseameti pressiesindaja Simmo Saar ütles Delfile, et amet on võtnud PPA-ga kontakti. "Oleme politsei- ja piirivalveametiga sel teemal suhelnud ja nende tähelepanu leetrite levimise ohule ka juhtinud," sõnas ta.

Sel aastal on Eestis leetreid diagnoositud kokku 25 inimesel. Haigusjuhtudest on sissetoodud juhtusid 11, millest kuus tulid Ukrainast ning ülejäänud Egiptusest, Venemaalt, Sri Lankalt, Araabia Ühendemiraatidest ja Türgist. "Need kuus eelmainitud juhtu olid kuus Eestis erinevatel põhjustel viibivat ukrainlast, kelle hulgas oli tõesti ka siin töötavaid inimesi," märkis Saar.

PPA identiteedi ja staatuste büroo nõunik ekspert Liis Valk ütles, et kolmandate riikide kodanike lühiajaliste töötamise registreerimisel lähtub PPA välismaalaste seadusest, mille kohaselt ei kuulu tervisetõendid töötamise registreerimiseks vajalike dokumentide hulka.

"Märtsis tegi terviseamet PPA-le ettepaneku kaaluda võimalust Ukrainast saabunud kodanike lühiajalise töötamise registreerimise menetlemisel või muude töötamisega seotud menetluste käigus küsida taotlejate vaktsineerimise staatust või rõhutada taotlejatele, et kõik Eestisse saabuvad isikud peaksid olema vaktsineeritud leetrite vastu," sõnas Valk.

"Ettepanekut arutades koos Terviseameti esindajatega oleme jõudnud seisukohale, et lühiajalise töötamise registreerimisel puudub PPA-l võimalus kolmandates riikides väljastatud tõendite tõepärasuse kontrollimiseks, mistõttu ei kannaks vaktsineerimistõendite küsimine täiendava dokumendina soovitud eesmärki," lisas Valk.

"Arvestades leetrite aktiivsemat levikut maailmas, jagasime selle kohta infot ka tööandjatele PPA ja teiste partnerasutuste ühiselt üle Eesti korraldatud infopäevadel," rääkis Valk.

Tervisetõendid ja vaktsineerimistõendid ei kuulu piiriületuseks vajalike dokumentide hulka ning piiril neid süstemaatiliselt ei küsita. Lisaks tuleb silmas pidada ka seda, et suur hulk välismaalasi siseneb Eestisse ületades Schengeni ala sisepiire, kus ei tehta piirikontrolli selliselt, nagu Euroopa Liidu välispiiril.

"Võimalike epideemiate puhul lähtub PPA terviseameti poolt antud käitumisjuhistest. Hetkel piirikontrolli raames võetavate meetmete osas terviseamet PPA-le konkreetseid juhiseid saatnud ei ole," kinnitas Valk.

Ukraina tervishoiuministeeriumi andmetel haigestus alates selle aasta algusest leetritesse 57 301 inimest ja haiguse tagajärjel on surnud 18 inimest. Seetõttu soovitab Ukraina ministeerium inimestel lasta ennast enne 1. septembrit vaktsineerida.