Euroopa Liidu Nõukogu kehtestas 17. märtsil sisse- ja läbisõidupiirangu 21 isikule, kes vastutavad tegude eest, mis on ohtlikud Ukraina julgeolekule ning vastuolus Ukraina territoriaalse terviklikkusega.

Siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna juhataja asetäitja Janek Mägi sõnul tagatakse piiripunktides tõhus järelevalve, et sisse- ja läbisõidupiirangu all olevad Venemaa võimuesindajad ja Ukraina julgeolekut ohustavad isikud ei pääseks Eestisse ega Schengeni alale.

„Piirikontrolli käigus kontrollitakse kõik piiri ületavad kolmandate riikide kodanikke Schengeni infosüsteemis ning seeläbi tuvastatakse automaatselt sissesõidukeelu all olevad isikud,“ selgitas Mägi. „Kui selline inimene tuvastatakse, keelatakse tal riiki siseneda ja ta saadetakse piirilt tagasi.“

Sanktsioonide nimekirjas olevate isikute loetelu jääb avatuks ehk sinna on võimalik uusi isikuid lisada vastavalt olukorra arengule.

Venemaa valitsuse kuritegelik käitumine Krimmis ja Ukrainas on rikkunud kõiki rahvusvahelise õiguse kirjutatud ja kirjutamata reegleid, millel püsib riikidevaheline läbisaamine ning Eesti toetab kõige tugevamaid meetmeid mida arutatakse Euroopa Liidus ja NATOs vastusammudena Ukrainas toimuvale. Eesti on valmis nii täiendavate isikuliste liikumispiirangute kehtestamiseks ja varade külmutamiseks kui ka majandussanktsioonideks mõlemal suunal, see tähendab sündmuste eest vastutavatele isikutele Krimmis ja Venemaal.

Koos liitlastega tehtavate sammude eesmärk on seista kõigi Eestis elavate kodanike, sõltumata nende rahvusest ja kodakondsusest, turvalisuse ja heaolu eest ning lõpetada vale- ja vägivallarünnakud Ukraina terviklikkuse vastu.