Ukraina saatkonna Eestis esimene sekretär Anatoli Ohrimenko sõnul võib Ukraina kaitseministri esimene visiit Eestisse muuta kahe riigi kaitseametkondade suhteid, kirjutab Molodjož Estonii.

Diplomaadi sõnul võib Eesti ammune huvi Ukraina relvastuse vastu võtta konkreetsema kuju. Seda enam, et Eesti võib varsti saada NATO liikmeks ja Ukrainal on suured kogemused sõjatehnoloogia tarnimisel alliansi riikidesse.

Ohrimenko sõnul on eesti armee eriti huvitatud Ukraina lennu- ja mereväe tehnikast. “See on eeskätt moderniseeritud lennuk AN 72, mida demonstreeriti Eestis möödunud aastal. Lennukilt tehtud aerofotod said ka vastavalt kommenteeritud.”

Eesti kaitseväe huviringi kuuluvateks nimetas Ohrimenko samuti mereväes kasutatavaid uusi süsteeme, sõjalendurite ettevalmistamisaparaate, õppelahingu varustust.

Ajaleht kirjutab samas, et Eesti kaitseministeeriumis suhtutakse taolisse koostösse esialgu skeptiliselt. “Esialgu on see vaid tühi jutt, ehkki selleteemaline vestlus tõepoolest toimus,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko.

Ukraina kaitseminister Volodimir Skidtšenko tuleb visiidile Eestisse homme. Reedeni kestva visiidi kestel kohtub Skidtšenko peaminister Siim Kallase, välisminister Kristiina Ojulandi, kaitseminister Sven Mikseri, Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Tiit Tammsaare ja kaitsejõudude peastaabi ülema kolonel Alar Lanemaniga, teatas ETAle välisministeeriumi pressitalitus.

Kohtumiste põhiteemad on rahvusvahelise julgeoleku, NATO ja Euroopa Liiduga seotud küsimused, samuti regionaalne ning kahepoolne koostöö. Ukraina kaitseminister tutvub ka Eesti e-valitsuse, Tapa garnisoni ning Balti Kaitsekolledžiga Tartus.