Kaitseliidu avalike suhete osakonna juhataja Heiki Arike ütles Delfile, et huvi tundmine kaitseliiduga liitumiseks on tõesti viimasel ajal kasvanud. "Seda vahetult nii kaitseliidu struktuuriüksustesse pöördumisega kui ka kaitseliidu veebilehe külastuste kasvu näol," ütles Arike.

Täpset liitunute ja avalduse esitanute arvu Arikese sõnul aga praegu öelda ei ole võimalik. "Liitumisavaldused esitatakse üldjuhul allüksusesse, kuhu soovitakse astuda, või malevastaapidesse, mispeale käivitub liikmeks vastuvõtmise protsess. Täpsema info saame kvartali lõpus, kui kõik kaitseliidu struktuuriüksused teatavad andmed kvartali jooksul vastu võetud liikmetest," ütles Arike.

Peamise motiivina on kaitseliidu esindaja sõnul liitu astumisel nimetatud tahet olla vajadusel valmis oma kodu kaitseks.

Kaitseliitlaste arv kasvas 2013. aasta jooksul 324 liikme võrra ja oli 31. detsembril 14 138. Neist 13 552 on tegevliikmed (ülejäänud noor-, toetaja- või auliikmed).

Kaitseliit on kaitseministeeriumi valitsemisalas tegutsev vabatahtlik, sõjaväeliselt korraldatud, relvi valdav ja sõjaväeliste harjutustega tegelev riigikaitseorganisatsioon, mis täidab temale kaitseliidu seadusega ja selle alusel pandud ülesandeid.

Kaitseliit on 1918. aasta 11. novembril riigikaitseorganisatsioonina loodud kaitseliidu õigusjärglane.