Kui 2003. aasta uuringus tunnistas 24 protsenti noortest, et nad on tarvitanud keelatud uimastit, siis 2007. aastal ütles seda juba 30 protsenti küsitletutest, teatas Tervise Arengu Instituut.

Tervise Arengu Instituudi nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul on keelatud uimastid Eesti noorte hulgas levinud ja kergesti kättesaadavad.

Kolmandik 15-16- aastastest noortest (34%) leiab, et kanepitooted on kergesti kättesaadavad. Ecstasy-t peab kergesti või väga kergesti kättesaadavaks 26%. Võrreldes 2003. aasta sama uuringu andmetega on mõlemad näitajad hüppeliselt tõusnud.

60% noortest väidab, et nende sõbrad on tarvitanud või tarvitavad regulaarselt marihuaanat, 34% ütleb sedasama ecstasy kohta. Enam tunnistavad keelatud uimastite tarvitamist oma sõprade seas tüdrukud.

Keelatud uimasteid tarvitavad enam rahuldava õppeedukusega ja sageli koolist puuduvad noored, samas on võrreldes varasemate aastatega märgatavalt tõusnud hästi õppivate noorte osakaal. 2007. aasta andmete põhjal katsetavad eestikeelsed 15-16. aastased noored keelatud uimastitega rohkem kui vene noored. Uuringu alusel joovad end eestikeelsete koolide tüdrukud purju ja katsetavad keelatud uimastitega oluliselt rohkem kui venekeelsete koolide tüdrukud.

81% noortest saab oma esimese keelatud uimasti sõprade kaudu, kasvanud on nende noorte arv, kes ostavad oma esimese narkootikumi just sõbra käest.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) korraldatud narkokampaania “Jää puhtaks!” eesmärk on vähendada 14-24-aastaste noorte huvi keelatud uimastitega katsetamise vastu. Kampaania kannab endas ühte neist sõnumitest, mida ka 11. septembril esilinastunud noortefilm “Mina olin siin”: uimastid on kiire ja lihtne viis oma elu põhjalikult ära rikkuda.

Kampaania “Jää puhtaks!” teleklippi esitatakse Kanal2, TV3 ja MTV Eesti telekanalites ning temaatilised plakatid on üleval Tallinnas, Tartus ja Ida-Virumaa linnades ning kinodes üle Eesti. Kampaania viiakse läbi ka rate.ee portaalis, samuti on kampaania materjalid üleval aadressil www.narko.ee. Kampaania planeeritav ajavahemik on 15.september-5.oktoober.