Sattusin kõnelema väga sõbraliku ning avameelse olekuga uiguuri daamiga, kes elab Rootsis. Tema nimi on Bahtinur Abdurehim.

„Oleme Eestile väga tänulikud selle võimaluse eest siin seminar korraldada,“ ütles Abdurehim. Naise silmist paistis seda öeldes ühelt poolt siirast tänulikkust ning teisalt pühendumust uiguuri rahva võitlusele. „Meie peamine sõnum on inimõigused ning nende mahatallamine Hiinas,“ rõhutas Abdurehim.

Küsin, et kas ta teab ka Eesti ajaloost ning nõukogude okupatsioonist. Abdurehim on kursis meie ajalooga ning osutab, et eestlased on neile eeskujuks. Ta külastab Eestit juba teist korda. „Me loodame kindlasti, et saame kunagi vabaks!“ ütles Abdurehim peaaegu pisarsilmil, aga samas täie veendumusega.

Abdurehim elab Rootsis. Tegelikult elavad kõik uiguurid, kes seminarile kogunevad, eksiilis, sest Hiina sanktsioneeriks rängalt sellisel üritusel osalemise eest. Keegi neist ei ole Hiina kodanik.

Abdurehim viitas ka dalai-laama hiljutisele visiidile Eestisse. Tema sõnul on suurepärane, et Eesti dalai-laamat võõrustas.

Uiguurid on rahvusvähemus, kes kannatavad sarnaselt tiibetlastega Hiina repressiivse poliitika all.

Riigikogu liikme Juku-Kalle Raidi eestvedamisel toimub Tallinnas 24.-26. septembril IV rahvusvaheline uiguuri naiste seminar. Seminari peaeesmärk on viia läbi konstruktiivne foorum, et arutada uiguuri naiste olukorda Ida-Turkestanis, mis asub Loode-Hiinas.

Hiinas Xinjiangi provintsis elab 20 miljonit inimest, kellest pooled on islamiusulised uiguurid. Hiina valitsus viib läbi jõulist assimileerimispoliitikat, põhjendades seda sellega, et 3000 aastat tagasi siirdusid esimesed asukad regiooni aladele just Hiinast, uiguurid saabusid sinna aga hiljem.