Kuna riigikogu liikmed kasutavad seaduseelnõuga ära oma ametipositsiooni endale isiklike hüvede hankimiseks, on riigikogu liikme staatuse eelnõu tõlgendatav poliitilise korruptsioonina, teatas ühingu juhatus ETV24-le.

“Avaliku raha kasutamine peab olema avalik,” ütles ühingu Korruptsioonivaba Eesti juhatuse esimees Tarmu Tammerk. “On kahetsusväärne, et seadusandja annab avatuse osas negatiivset eeskuju kogu ühiskonnale.”

“Üks korruptsiooni tunnuseid on oma ametikoha ärakasutamine isiklike hüvede hankimisel,” ütles Tammerk. “Millised on avalikud hüved, mida Eesti inimesed sellest riigikogu liikmete 30protsendilisest aruandevabast rahast saavad?”

Riigikogu liikmetele privileege loov seaduseelnõu sünnib ajal, mil Euroopa Liidus on vastu võetud läbipaistvuse algatus, mis on suunatud ELi raha kasutamises selgete reeglite juurutamisele. Eesti parlamendi eelnõu ei ole kooskõlas selle üle-euroopalise algatuse ideoloogiaga, mida Brüsselis viib ellu Eestist pärit eurovolinik Siim Kallas, leiab ühingu juhatus.

“Ühing Korruptsioonivaba Eesti tunnustab teisi mittetulundusühinguid, kes on avalikkuse õiglustunnet riivava seaduseelnõu vastu sõna võtnud,” ütles Korruptsioonivaba Eesti juhatuse liige Agu Laius. “Kuna kõik riigikogu fraktsioonid on harvanähtavas üksmeeles selle seaduseelnõu taga, langeb seda suurem vastutus valitsusvälistele organisatsioonidele.”