“Neljapäeval oli üürnike koosolek ja me arvasime, et käitusime ehk ebakorrektselt, andes presidendile ainult kaks nädalat vastamiseks. Tegelikult on ju presidendil õigus vastata kuu jooksul. Ja ta on alati meile vastu tulnud ja vastanud meie eelnevatele kirjadele,” selgitas ETAle näljastreigi edasilükkamise põhjust ühiselamute algatusgrupi liige Jevgenia Ruzmanova.

Samas ütles Ruzmanova, et kui 10. oktoobriks vastust siiski ei tule, alustavad mustamäelased lubatud aktsiooni. “Eile arutasime inimestega, kes on nõus nälgima ja millal on seda parem alustada. Aktsiooni toimumispaigad on juba varem välja öeldud,” lisas ta. Inimesed kavatsevad nälgida valitsuse hoone, presidendilossi ja linnavalitsuse hoone ees.

10. septembril andsid Mustamäe ühiselamute üürnikud president Arnold Rüütlile üle pöördumise, milles tegid ettepaneku vahetada ühiselamud riigimaa vastu. “Siis ei tule maksumaksjal ega ka kellegi teisel kannatada,” selgitas Ruzmanova.

Presidendiga kohtumisel lubasid Tallinna Akadeemia tee ja Vilde tee ühiselamute elanikud oodata vastust kaks nädalat ning selle puudumisel alustada näljastreiki 24. septembril, kuid nimetatud päeval jäi aktsioon ära.

Ruzmanova on ETAle öelnud, et üürnikud on oma murega läbi käinud kõikvõimalikud instantsid, kuid abi pole seni saanud. “Oleme pidanud kirjavahetust presidendiga, taotleme kohtumist peaministriga. Linnapea Edgar Savisaarega oleme pidanud pikka kirjavahetust, aga mingeid konkreetseid vastuseid ei ole me saanud,” lausus Ruzmanova.

Tema sõnul teeb omanik OÜ Fennovara üürnike elu täielikuks põrguks, et neist lahti saada. “Meil ei tule sel talvel ilmselt kütet, sest ühes majas on koguni radiaatorid maha lõigatud,” rääkis Ruzmanova. “Lapsed nutavad ja kardavad koolist koju tulla. Inimesed tulevad koju ja nende asjad on koridori tõstetud. Paremaks ei ole midagi läinud, ainult hullemaks läheb.”

Tõsised probleemid Mustamäe ühiselamutega said alguse möödunud aasta augustis, kui toonase majandusministri Mihkel Pärnoja tegevuse tulemusel omandas Fennovara riigile kuulunud ühiselamud koos üürnikega.