Riigikogu juhatus määras kolmapäeval asendusliikmed nendele 12 saadikule, kelle president kinnitas kolmapäeval valitsuse liikmeteks. Nende volitused saadikutena peatusid.

Seega tuli asendusliige määrata ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonenile ja rahvastikuminister Paul-Eerik Rummole, kes neljapäeval ametivande andmisega riigikogu ees ministriametisse asuvad.

Nende asemele tulid asendusliikmetena Keit Pentus ja Toomas Vilosius, kes peavad taas lahkuma, kui riigikogusse tulevad ametist lahkuvad peaminister Siim Kallas ja justiitsminister Märt Rask.

Kuna Res Publica ja Rahvaliit ei olnud valitsuses ja Keskerakonnast keegi uude valitsusse ei lähe, siis nende puhul ei teki niiöelda ühepäevasaadikuid.

Keskerakonnast peavad lahkuma riigikokku valitud ministrite asendusliikmed, kes on määratud sinna riigikogu valimiste väljakuulutamise järel.

“Kõigi valitsusest tulijate volituste taastamiseks saab riigikogu juhatus teha otsuse alles neljapäeval, sest siis vabastab president nad ametist. Otsus jõustub järgmisel päeval, seega reedel,” selgitas BNS-ile riigikogu kantselei pressi- ja infoosakonna juhataja Tõnu Kaljumäe.

Kaljumäe ütles, et uue riigikogu valimise seaduse kohaselt on asendusliikmete määramine teistsugune kui varasematel aastatel, sest asendusliikmete määramisel arvestatakse seda, kas riigikogu liige sai valimistel isiku-, ringkonna- või kompensatsioonimandaadi.

Riigikogu liikmel säilitatakse vastavalt seadusele kolme kuu jooksul saadikupalk, kui ta on olnud riigikogus kuni ühe aasta. Kuna Vilosius oli riigikogu eelmise koosseisu liige, siis ei too ühepäevane asendusliikme staatus talle lisahüvitist, temale on ette nähtud palga edasi jooksmine kuus kuud nagu kõigil neil, kes ei pääsenud enam tagasi riigikokku.

Riigikokku naasevad Keskerakonna ministritest Jaanus Marrandi, Sven Mikser, Siiri Oviir, Mailis Rand, Harri Õunapuu, Liina Tõnisson ja Toomas Varek. Lahkuma peavad nende asendusliikmed Indrek Meelak, Tõnu Kauba, Helle Kalda, Koit Pikaro, Kalle Talviste, Aadu Must ja Viive Rosenberg.

Eelmises riigikogu koosseisus ei olnud Kaldat, Musta ja Talvistet, kel samuti on õigus kolme kuu jooksul saadikupalka edasi saada.

Res Publica ministrite Partsi, Paltsi, Vaheri ja Pomerantsi asemele lähevad riigikogusse Andres Kork, Tiit Matsulevitš, Siim-Valmar Kiisler ja Hirvo Surva.

Rahvaliitlaste Reiljani, Tammsaare, Leivo ja Õunapuu asemele pääsevad Toompeale Mati Kepp, Tiit Mae, Arno Rossman ja Koit Prants. Kuna riigikogust valitsusse läinud riigikogu liikme volitused peatusid, mitte ei lõppenud, siis ei ole neil õigust hüvitist saada. Samuti pole seda neil, kes loobusid ise mandaadist, näiteks Tallinna linnapeal Edgar Savisaarel ja tema Tartu kolleegil Andrus Ansipil.

Välisministri nõunik Keit Pentus ütles BNS-ile, et seadusega tagatud hüvitis tekitab temast hämmingut. “Seadust tehti ju ümber, kuid selline võimalus jäeti sinna ikkagi sisse,” rääkis Pentus. “Taolise sätte oleks pidanud sealt kaotama.”