Eelmisel nädalal küttis kõvasti kirgi uudis, et uuest veel avaldamata õigekeelsuse sõnaraamatust kaob sõna neeger tagant ära märge „ei ole eesti keeles halvustav“. Kas sõna neeger on nüüdsest peale halvustav ja millist sõna üldse tohib kasutada?

Keelehoolduskeskuse koordinaator Egle Pullerits ütles TV3 "Seitsmestele uudistele", et kui ei ole mingit märkust sõna juures, siis on see üldkeele sõna ning see tähendab et kõik eestlased suudavad sellest sõnast aru saada ja kasutada. Mingit uut sõna selle asemel otsida ka pole vaja, sõnas Pullerits. "Sel sõnal pole eriti midagi viga, välja arvatud see, et mõnes teises keeles pole see sõna neutraalne, see meid mõjutabki."

Kahe mulatist tütre ema Kristi sõnul on probleem selles, et inimesed ei tea, mida sõna "neeger" tähendab. Mustanahlaised saavad sõnast "neeger" aru, et temale viidatakse kui orjale - ta on alam, ta on ori," rääkis Kristi. "Kui mustanahalisele teeb haiget, kui me kasutame "neegrit", siis miks me seda kasutame," sõnas ta.

Egle Pulleritsu sõnul muutub igasugune nahavärvile viitamine ebasoovitavaks. "Me võime otsida vasteid, aga lõpuks see sõna sõna omandab ikka selle värvingu, seda ei saa väga lihtsalt kasutada."