„Keskerakond on riigikogus algatanud eelnõu, mis parandab ravimite kättesaadavus patsientidele,“ ütles Tuus. „Eelnõuga tahame langetada ravimite käibemaksu üheksalt protsendilt viiele protsendile ning seeläbi parandada nende kättesaadavust ja inimeste tervist.“

Tuus ütles, et Keskerakond tahab samuti võimaldada pensionäridele ja 4 kuni 16 aastastele lastele 90 protsendilist soodustust kõikide haigekassa ravimite loetelus olevate ravimite ostmisel.

„Eestis on ravimid ühed Euroopa Liidu kallimad ja seda eelkõige sellepärast, et riik kompenseerib vähe ja inimeste omaosalus ehk — omast taskust maksmine — on Eestis lausa mitmetes kordades suurem kui teistes riikides,“ selgitas Tuus.

„Eesti on ravimite omaosaluse poolest Euroopas esirinnas, sest meie patsiendid peavad ravimitest keskmiselt 43 protsenti ise kinni maksma. Saksamaal tasuvad patsiendid ise keskmiselt 7,1 protsenti neile määratud ravimite maksumusest, Prantsusmaal vaid 3,6 protsenti, Itaalias kolm protsenti, Hollandis vaid 0,1 protsenti nende hinnast.“

Tuus ütles, et ravimite käibemaksu tõstmine teenis eelarve täitmise huve, kuid varjuküljena on kallimad ravimid vähendanud arstimite kättesaadavust ning haigekassa on pidanud raviks mõeldud rahalisi vahendeid suuremal määral tasuma riigimaksudeks.

„2008. aastal otsustas koalitsioon tõsta ravimite käibemaksu viielt protsendilt üheksale, mis tõi riigile elanike arvelt ligi 135 miljonit krooni lisaraha, nõudes ka haigekassa niigi pingelisest eelarvest ca 90 miljonit,“ märkis Tuus.