Peale nende kahe asukoha on tuumajaama rajada sooviv Eesti Energia välja valinud Tellisna (Telise) neeme äärse piirkonna Noarootsis, Letipea poolsaare kirderanniku, Türsamäe klindipealse platoo Sillamäe ja Voka vahel ning Toila ja Vaivara valla territooriumile jääva Viivikonna karjääriala, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Seni tehtud uuringute tulemusel võib öelda, et tuumaelektrijaama rajamiseks sobivaid asukohti on Eestis väga vähe,” nentis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive majandusminister Juhan Partsile saadetud kirjas. Põhjustena nimetas ta riigi väiksuse kõrval inimtegevuse intensiivsust mere ääres, rannikumere madalat veetaset ja loodushoiu meetmetega kaitstud piirkondade rohkust.

Eeskujuks Soome

Kuna Eestis vastav regulatsioon puudub, lähtus Eesti Energia sobivate asukohtade valimisel Liive teatel Soome seadustes paika pandud piirangutest. Soome reeglite järgi moodustab tuumajaamast kilomeetri raadiusse jääv ala territooriumi, kus on lubatud ainult jaamaga seostuvad tegevused.

Viie kilomeetri raadiusesse jääb kaitseala, mille piires on maakasutus piiratud – ei tohi olla haiglaid ega koole ja püsielanike hulk ei võiks ületada 200 inimest. Jaamast 20 kilomeetri raadiusse jääb hädaolukordade planeerimise ala, mille kohta peavad olema koostatud detailsed plaanid hädaolukorrale reageerimiseks.

Nende tingimuste järgi nimetas Liive kõige sobivamate asukohtadena Suur-Pakri saare põhjapoolset piirkonda ja Keibu lahe kirderannikul asuva vana kruusakarjääri territooriumi. „Täiendavalt tuleks hinnata radioaktiivsete jäätmete hoidla rajamise võimalikkust nimetatud asukohtades,” kirjutas Liive ning lisas, et uuringute tulemused on alles esialgsed ja korraldada tuleb täiendavad puurimistööd, mis annavad lõpliku selguse nende maa-alade geoloogiliste tingimuste kohta.

„Ametlik planeerimismenetlus tuumajaama suhtes käivitatakse pärast tuumaenergeetika arendamisele põhimõttelise heakskiidu saamist,” ütles ministeeriumi pressiesindaja Heli Lehtsaar.

Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp lausus, et esialgsed asukohauuringud on tehtud, kuna praegu arutluse all olev energiamajanduse arengukava sisaldab ka tuumaenergeetika arendamise võimalust.

Vallavanemad pole kuulnudki

„Kaitseministeerium tahab hakata meie vallas merel paugutama ja kui nüüd tahetakse veel ka tuumajaama ehitada, siis on küll ainult üks jama teise otsa,” lausus Padise vallavanem Leemet Vaikmaa, kelle valla territooriumile jääb Keibu laht.

„Nalja teete või? Tellisna neeme pole kunagi käsitletud tuumajaama võimaliku asukohana,” ehmus Noarootsi vallavanem Ülo Kalm. Tema sõnul on sinna jaama rajada võimatu.

Päevalehe kõne võttis sõnatuks ka Viru-Nigula vallavanema Ervins Veitsursi, kelle valla alale jääb Letipea poolsaar. „Ma ei hakka kohe kõva häälega ütlemagi, mis ma sellest mõttest arvan,” lausus ta. „Seal on ju linnustiku kaitseala ja sinna ei saa lähedalegi minna. Kui nüüd kohalikud sellest veel kuulevad...,” jättis vallavanem mõtte lõpetamata.

Tuumajaama suhtes näitas tolerantsust üles vaid Toila vallavanem Tiit Salvan, öeldes, et kusagilt on ju vaja energiat saada. Ka Paldiski linnapea Jaan Mölder on tuumaelektrijaama rajamise toetust üles näidanud.