Aasta, viie kuu ja kahe päevaga Auleppa kerkinud tuulepark on Baltimaade suurim ja annab elektrit 35 000 majapidamisele, kuid õõvastav krigin ja undamine sundis lähedal asuva küla elanikke tervisekaitsest abi otsima, kirjutab Lääne Elu.

Kuigi tuulepark toodab nn rohelist elektrit, hoiab kokku väärtuslikku põlevkivi ja õhku jääb paiskamata 120 000 t süsihappegaasi aastas, pole ta veatu. Tuulikud jäävad Suur–Nõmmküla taludest 700–900 m kaugusele, peaaegu iga talu õuest silmab kas kõiki 13 või vähemalt mõnda tuulikut.

Teisipäeval oli tuult õige vähe ja otse tuuliku all laulsid lõokesed tiivalabade sahinast üle. Vaid aeg–ajalt oli kuulda, et tuulik kõrgel taeva all ohkab ja krigiseb tasakesi.

Seesama tasane ohe on külas aga hoopis valjemalt kuulda, nõrganärviline võib saada koguni südamerabanduse, sest selle krigina kohta ei oska muud öelda kui õõvastav. Eriti jube võib see olla öösel.

„Müra on sedavõrd häiriv, et sellega ei ole võimalik harjuda,” kirjutas toimetusele Rein Sepp, kel on tuulikute lähedal ema sünnikodu ja kes juhib Suur–Nõmmküla külaseltsi.

Sepa sõnul tekitab tiivikulabade pöörlemine heli, justkui lendaks lennuk üle või kõu kõmiseks.Tugevama tuulega kuuldub eriti vastikut teravat ja kärisevat heli. Kõige tugevam on müra põhja– ja kirdetuulega, aga just sealt on tuuled sel kevadel puhunud.

Aulepa pargi rajamise eel aga öeldi meile, et tuulikud kas ei tee üldse müra või kui teevadki, siis jääb see linnulaulule alla, meenutas Meeta Sepp. Ta lootis, et ehk saab nende küla lähemaid tuulikuid kuidagi vaiksemaks reguleerida.

„Iga kaebust tuleb eraldi vaadelda ja praegu ei oska ma öelda, milline on Suur–Nõmmküla elanike mure lahendus,” ütles Eesti Energia juht Sandor Liive. Mitte kõik ei nurise tuulikute üle. Kelle maadel tuulikud asuvad, saavad Eesti Energialt tasu. „Mind küll ei häiri,” tunnistas Paul Pigul, kelle maal asub kolm tuulikut.