“Probleem on täiesti reaalne. Ida-Virumaale tekib tuuleparke järjest juurde ja need võivad hakata andma radaritele valesignaale,” rääkis kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuigi Laaneotsa sõnul Eestis veel otseselt häireid ei ole tekkinud, kinnitavad seda näiteks Lääne-Euroopa riikide kogemused. Laaneots lisas, et valesignaalide varjus võivad vaenulikud lennuvahendid jääda märkamata.

Kui seni pole tuuleparkide rajajad pidanud oma ideid kaitseministeeriumis kooskõlastama, siis edaspidi tuleb seda teha. Selline nõue on sees lennundusseaduse eelnõus, mis sai eelmisel nädalal valitsuse heakskiidu.

Laaneots tõi eraldi esile Ida-Virumaale pangapealsetele aladele ja Soome lahte kavandatavate tuuleparkide võimaliku ohu.

Ida-Eestis kavandavad eri ettevõtted praegu umbes kümne tuulepargi rajamist. Sealhulgas uurib Eesti Energia võimalust rajada Peipsi järvele hiiglasliku 900 MW võimsusega parki, mis võib Kellavere radari ekraanile tuua 300 pisikest täpikest või halvemajal juhul blokeerida radaril kogu selle suuna.

Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni esimees Jaan Tepp lausus, et loodab kaitseministeeriumiga mõistlikku koostööd.

Ühtaegu sedastas Tepp, et näiteks Pärnumaale tuuleparki rajavalt OÜ-lt Tuuleenergia nõuab ministeerium juba praegu stealth-tehnoloogias tuulikulabasid, mis muudaksid tuulikud radarile märkamatuks. Sama ajal kinnitab OÜ-st Tuuleenergia tuulepargi rajaja Vello Madiberk, et tema teada maailmas selliseid tuulikuid veel ei müüda.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet lausus, et ministeerium ei asu stealth-tehnoloogias labasid nõudma kõigilt tuuleparkide rajajatelt, sest iga tuulepargi mõju radaripildile on individuaalne.

Kaitseväel on juba olemas kogemused radarite ja tuuleparkide konflikti sattumisest, sest Paldiski tuulepark häirib ühe Ämari lennuvälja maandumisradari tööd. “Kui palju see häirib või takistab lennuvälja tööd, ma veel ei oska öelda,” rääkis tuuleparkide assotsiatsiooni juht Jaan Tepp. Ta lubas kaitseministeeriumiga konsulteerida ja info arendajale edastada.

Probleeme Ämari radariga möönis ka kaitseministeerium, kuid pressiesindaja Peeter Kuimet seda täpsustada ei soovinud. “Arusaadavatel põhjustel on meie radaripilti ja selles olla võivaid “valgeid laike” puudutav info salajane,” lausus ta.

Küll lisas Kuimet, et õhuseiredivisjonil on olemas võimalused tuuleparkide mõju prognoosimiseks, kuid ka see on riigisaladus.