Tänavu 21. juuli varahommikul sai politsei väljakutse Tallinna Keskturule. Esialgse info kohaselt oli mees läinud kallale kolmele turul kaupa üles seadnud müüjale, tunnistajate sõnul oli kuulda ka laske. Ärevale väljakutsele reageeris politsei suurte jõududega, kirjeldas PPA pressiesindaja Marie Aava.

Kohapeal peeti kinni 40-aastane Mart, kellelt leiti läbiotsimisel nuga, õhkrelv ja stardipüstol ning padrun. Sündmuskohal oli kolm kannatanut, kellele oli Mart tõsiseid kehavigastusi tekitanud, pekstes neid muuhulgas ka õhkrelvaga pähe. Kiirabi viis kolm kannatanut haiglasse.

Ühel kannatanutest tuvastati teiste vigastuste seas kolju- ja näoluude hulgimurrud ja teisel lahtised peahaavad. Harju maaohus mõistis Mardi tänavu detsembri alguses süüdi avaliku korra raske rikkumises, mis pandi toime vägivalla ja relvaga või relvana kasutatava muu esemega ähvardades.

Mart tunnistati süüdi ka võimuesindaja laimamises. Nimelt avaldas mees tänavu juulis oma Facebooki kontol laimava sisuga avalikke postitusi Maksu-ja Tolliameti ning PPA peadirektorite kohta.

Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna ennetus-ja menetlustalituse juhi Jelena Mirošnitšenko sõnul on mees ka varem korduvalt politsei huviorbiiti sattunud. "Nädal enne Keskturul toimunud intsidenti kutsuti korrakaitsjad Telliskivi linnakusse, sest Mart keeldus vabastamast talle renditud pinda, kus ta marju müüs. Konflikt päädis politsei sekkumisega, kelle saabumisel pakkis mees oma asjad kokku ning lahkus."

Mirošnitšenko sõnul näitab mehe tegevus hoolimatust teiste inimeste suhtes, aga ka lugupidamatust Eesti riigi õigussüsteemi vastu. "Avalikus kohas vägivallatsemisele või kaaskodanike ähvardamisele, tänaval või internetiavarustes, ei ole õigustust ning selliste tegude eest tuleb võtta vastutus."

Põhja Ringkonnaprokuratuuri prokurör Natalja Vesteri sõnul on Mardi tausta vaadates ilmne, et sõnadega probleemide lahendamine kipub tal üle jõu käima. "Mardil juba on üks kehtiv kriminaalkaristus vägivallakuriteo eest ning ta viibis vabaduses tingimisi. Kuna ta ilmselgelt oma vigadest õppida ei osanud ning pani toime uue isikuvastase kuriteo, seejuures jõhkrama kui eelmine kord, oli talle reaalse vangistuse küsimine ainus mõeldav lahendus," selgitas prokurör Vester.

Kohus karistas Marti kahe aasta ja kolme kuu pikkuse reaalse vangistusega, millele liideti juurde ka varasem kandmata karistus. Kokku peab Mart vanglas veetma 3 aastat ja 27 päeva.

Sel suvel sattud Mart Kuus meedia huviorbiiti nn skandaalse marjamüüjana, kui ta seadis oma marjaäri üles Tallinnasse Telliskivi tänava piirkonda. Hästi alanud ärile järgnesid peagi aga pahandused kohalike ettevõtjate ja linnavõimudega.

40-aastane Mart on tuntud ka kui Soome politseiga pahuksisse sattunud "kung-fu seenemüüja". Helsingis kukeseeni müünud, politseis eriväljaõppe saanud Mart Kuus läks niivõrd närvi, et valmistas omale harjavarrest kung-fu relvad ning lõpuks võitles nelja politseiniku ja turumüüjaga. Tüli algpõhjuseks olevat mehe sõnul olnud turumüüjate vaheline hinnasõda. Toona sai Kuus tingimisi vanglakaristuse.