Mullu müüdi Eestis ühe täiskasvanud elaniku kohta 16 liitrit absoluutalkoholi. Sellest 3,5 liitrit moodustab turistide ostetu, 1,02 liitrit salaalkohol. Eestis tarbitakse aastas 13,5 liitrit absoluutalkoholi.

Tahaks loota, et see kasv on toimunud peamiselt turistide arvelt ja Eesti elanike alkoholitarbimine pole eriti kasvanud, lausus konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing teisipäeval värsket alkouuringut tutvustades.

Ühinemine Euroopa Liiduga on Eesti alkoholitarbimist tõstnud peamiselt turistide arvelt, kes käivad Eestis odavat viina ostmas ja joomas.

Josingu sõnul on turistid täitnud siinostetud alkoholiga usinalt Eesti riigieelarvet. Mullu laekus Eesti riigieelarvesse alkoholiaktsiisi 1690 miljonit krooni. See on näiteks põhjanaabrite juures tekitanud suurt poleemikat, kuna nende riigieelarve jääb Eestis tarbitu võrra vaesemaks. Soome on juba alkoholiaktsiis alandanud, ent see on kaasa toonud alkoholitarbimise kasvu koos kõige sellega kaasneva halvaga.

Eestis suurenes mullu nii alkoholi tootmine, eksport ja import, aktsiismaksude laekumine. Müüki soodustasid tihedas konkurentsis madalal püsinud jaehinnad, mis suures osas ka langesid.

Tootmise kasvu üle pole Josingu sõnul küll kellelgi peale tootjate erilist põhjust rõõmu tunda. Eestis toodetakse ühe elaniku kohta 13,4 liitrit absoluutalkoholi. Mullu oli see number 10,8 liitrit.

Eriti ohtralt kasvas lahjade alkohoolsete jookide tootmine, mis suurenes võrreldes tunamullusega 79,1 protsenti. Ainsana langes veidi siidri tootmine.

Eesti alkoholitootjad on hakanud toorainet sisse ostma Ameerikast. Äri on äri, kui nad saavad sealt odavamalt osta kui kohalike tootjate käest, nentis Josing.

Alkoholi jaemüük kasvas 16 protsendi võrra, seda peamiselt toodangu ja impordi suurenemise arvelt. Tarbijahinnaindeks alkoholi grupis langes 2,3 protsenti.

Madalama hinnaklassi viinad kallinesid 2,9 protsenti. Samas keskmine hinnaklass odavnes 4,5 protsenti, marjaliköörid 7,6 protsenti, lahja õlu 2,3 protsenti ja kange õlu 9,2 protsenti. Marjaveinid läksid 4,9 protsenti odavamaks.