Rahandusministeerium on esmaspäevase kokkuleppe sisu varmalt endale hoidnud, kuid minister Ivari Padar ei lükanud väidet eile ümber, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tõepoolest vaatame üle kõiki käibemaksu erandjuhtumeid,” kinnitas ta. Padari sõnul tekitab küsimusi veel vaid maksumäära muutmise võimalik aeg. “Teatud juhtudel kehtib näiteks õigustatud ootuse printsiip. Selles konkreetses asjas tuleb näiteks arvestada, et majutusasutused on pakette ette välja müünud,” selgitas ta küsimusteringi, mida tuleb veel kaaluda.

Sellega andis minister aga mõista, et otsus on lukku löödud ning peamiseks küsimuseks on vaid aeg, millal kõrgendatud määr saaks hakata kehtima.

Maksukergituse mõju suhtes peab rahandusministeeriumile juba täna esialgse hinnangu andma majandusministeerium (MKM), kes vastutab turismisektori eest. Eile õhtul puudus Padarile saadetavalt kirjalt veel vaid minister Juhan Partsi allkiri.

MKM-i pressiesindaja andis mõista, et rõõmsaks see otsus neid ei tee. “Täpsema mõju hindamiseks on vaja teha koos sektori esindajatega põhjalikum analüüs,” rääkis ta, oskamata eile veel konkreetseid tagajärgi esile tuua. Kuid tema sõnul on ülejäänud Euroopa Liidu riikides majutusasutuste käibemaksustamise tendents vastupidine.

Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees Feliks Mägus kinnitas, et nad on juba MKM-ile oma esialgse hinnangu maksutõusu plaani kohta saatnud, kuid konkreetset vastust neile laekunud veel pole.

Ta ei varjanud, et majutusasutuste katusorganisatsioonina ollakse sellise käigu vastu. “Selline samm seaks majutusasutuste jätkusuutlikkuse suure löögi alla, sest Eesti konkurentsivõime turismisihtkohana on vähenenud ja välisturistide arv on üha vähenemas. Samal ajal on nii toiduainete ja kütuse hind ning tööjõukulud selgelt suurenenud.”

Mäguse sõnul on 27-st euroliidu maast 22-s majutusasutuste teenustele kehtestatud üldisest madalam käibemaks.

Jõekääru Perepuhkuse arendusjuht Asko Valdmann ütles konkreetselt: “Ma arvan, et nii kurb kui see ka ei ole, kannataja on lõppklient.”

Praegu kehtiva seaduse kohaselt võetakse madalamat ehk viieprotsendist käibemaksu peale majutusteenuse veel piiratud hulgalt asjadelt.

Nii võiks käibemaksuerinevuse uuesti ülevaatamine tähendada hinnatõusu paljudele ravimitele, millele sotsiaalminister on praegu kehtestanud madalama maksu.

Ka võiksid maksumuudatuste tagajärjel tuntavalt kallineda raamatute, koolilaste töövihikute, ajalehtede ning matuste hinnakirjad.

Poliitikute, eriti Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide vahel käib aga senini äge võitlus kontserdipiletite madalama käibemaksumäära üle. Reformierakond tahaks suurema osa kontserdi- ja etenduste piletitele kohe 18%-se maksu kehtestada, kuid sotsiaaldemokraadid on sellele juba üle poole aasta vastu olnud.

Kuna aga eelarve lappimise eest vastutab lõppkokkuvõttes sotsiaaldemokraadist rahandusminister Ivari Padar, kes on ise selle konkreetse maksu tõstmise vastu jõuliselt sõna võtnud, võib arvata, et seda valdkonda siiski keegi ei puuduta.