Gül ütles, et Türgi lennukid on valmis võtma Balti riikide õhuruumi valve üle juba kuue kuu pärast, kirjutas Läti päevaleht Diena.

Nii kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko kui kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja Peeter Tali ütlesid BNS-ile, et ei ole kuulnud Türgi lennukite võimalikust osalemisest Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi valves.

Mõlemad märkisid, et Eesti õhuruumi turvalisuse peab tagama NATO ja millise riigi lennukid seda teevad, otsustab alliansi Euroopa vägede juhatus.

Seni ei ole selge, milline NATO riik võtab Balti riikide õhuruumi valve üle oktoobrist, kui lõpeb Taani kolmekuuline rotatsiooniperiood. Diena andmetel on selleks valmisolekut avaldanud Prantsusmaa.

NATO sõjalise komitee esimees Harald Kujat kinnitas laupäeval Tallinnas, et kindlasti ei jää Balti riikide õhuruum oktoobrist valveta.

Alates 29. märtsist täitsid õhupolitsei funktsioone Balti riikides Belgia õhujõudude hävitajad F-16 ning 1. juulist võtsid selle ülesande enda kanda Taani F-16-tüüpi hävitajad.

Esialgse kava järgi pidi oktoobrist Balti riikide õhuturbe üle võtma Suurbritannia, kes teatas augustis, et NATO lennukite kasutada antud Leedus asuv Zokniai lennuväli ei sobi Briti õhuväe kasutuses olevatele Tornado-tüüpi hävitajatele.

Tõenäoliselt võtab oktoobris Balti riikide õhuruumi valve üle NATO riik, kes kasutab hävitajaid F-16. NATO-s on selliseid riike kümme.

Leedu on lubanud, et Zokniai lennuvälja tehnilised probleemid lahendatakse võimalikult kiiresti.