„Me praktikas lihtsalt istume paarikümnekesi, iga päev veidi kasvavas seltskonnas koos ja vahetame mõtteid ja arutame. Nii nagu need poliitilised kampaaniad ikka on käinud,“ tutvustas Kaju, milline on praegu Kaljuranna meediameeskonna töö sisu.

Samas on kampaaniast kui sellisest Kaju hinnangul veidi kunstlik rääkida, kuna presidendivalimistega seotu ei ole otseselt kampaania. „Pigem kandidaadid vaikselt tutvustavad iseend ja ennekõike on pall ikkagi erakondade väravas, kes saavad otsustada seda, millised on formaadid, kuidas nad kandidaate vastu võtavad ja neid kuulavad jne.“

Kuna suurt kampaaniat ei ole ja kandidaadi abilised just väga palju tegema ei pea, siis on kõik Kaljuranna meeskonna liikmed Kaju kinnitusel vabatahtlikud ja keegi selle töö eest palka ei saa. Ühegi tiimikaaslase nime Kaju avaldada ei soovinud, kuna nad töötavad hetkel vabatahtlikkuse alusel päevatöö kõrvalt.

Kaju sõnul tuli tema Kaljuranna kampaanias osalemine avalikkuse ette eile, kui ta sellest poliitika.guru raadiosaates rääkis ning viitas, et tema kommentaarid on Kaljuranna kampaania vaatenurgast. „Kindlasti see tähendab ka seda, et mina presidendivalimisi objektiivselt ei püüa analüüsida,“ kinnitas Kaju, et seda teevad ülejäänud viis poliitika.guru toimetuse liiget.

„Pean lugu paljudest kandidaatidest ent usun, et arvestades Eesti ees seisvaid väljakutseid on just temal parimad oskused ja võimalused täita ühtaegu nii presidendi põhiseadusliku rolli, hoides Eesti välis- ja julgeolekupoliitilist sihti selgelt Lääne suunas; samuti usun, et noil ebakindlatel aegadel vajab Eesti presidenti, kes on õiglane ja kuulab ära need seisukohad, mis on pahased ja mures enda ja oma laste tuleviku pärast ning aitab seeläbi kaasa suurema üksmeele tekkele, seda ka minu jaoks olulistes küsimustes, mis seonduvad vabadusega,“ põhjendas Kaju, miks peaks Kaljurannast president saama.

„Ning kolmandaks ma ütleksin, et Kaljurand on näidanud end inimesena, kes tekitab ja annab kindlustunnet, mitte ei röövi seda. Kindlustunde kadumine tuleviku osas on see, mis tegelikult inimestele muret teeb, sest muutuste keeris tundub nii ilmselgelt meie enda tahtest sõltumatult aina kiiremini ja kiiremini pöörlema.“

„Minu enda kogemus, olles töötanud Eesti tipp-poliitikutega koos ka väga keerulistel aegadel, ütleb seda, et tulevastel aastatel peab presidendiks olema inimene, kes ei värista jalga ja oleks parasjagu tugev, kes hoiaks keskustelu keskpõrandal koos,“ sõnas Kaju.

„Kes ühendaks endas erinevate Eesti seniste presidentide tugevusi – president Ilvese raudkindlat haaret Eesti Lääne julgeolekuruumis hoidmisel, president Rüütli suutlikkust kehastada Eesti kiiretest muutustest vähem võitnute muresid, president Meri oskust nii taktitundeliselt või vajadusel ka järsemalt käituda Eesti riigivõimu südametunnistusena, kaotamata selle ühtsust.“

Veel nentis Kaju, et ta on presidendikampaania teemat juba mitu nädalat teadlikult vältinud ja selleteemalistest kommentaaridest meediaväljaannetele loobunud.

Kaljurand teatas 23. aprillil kohtumisel Vabaerakonnaga, et on valmis kandideerima Eesti presidendiks, kui talle selline ettepanek tehakse. Seaduse järgi saab kandidaate esitada 2–4 päeva enne esimest hääletusvooru riigikogus, mis toimub 30. augustil.

Siim Kallase meeskond
Aprillis, enne Siim Kallase teadet tema kandideerimise kohta, kirjutas Eesti Ekspress Kallase kampaaniameeskonna liikmetest. Kolmeliikmeline meeskond oli ajalehe sõnul selleks hetkeks (13. aprilliks) juba kaks kuud Kallase heaks presidendikampaaniat teinud.


Kallase meeskonda kuuluvad Reformierakonna endine kampaaniajuht Annika Arras, endine IRLi pressiesindaja, Idea PR firma tegevjuht Gerrit Mäesalu ning Reformierakonna endine peasekretär ja praegune Reformierakonna riigikogu fraktsiooni asejuht Martin Kukk.


Aprillis liitusid Kallase meeskonnaga ka suhtekorraldajad Janek Mäggi ja Sirli Peepson.