"Mind võeti täna kinni, kuulati üle ja viidi politseiautos Tallinna ja saadeti otse laeva peale. Riigist väljasaatmise otsus, kohene täitmine pluss sissesõidukeeld 5 aastat. Lisaks väärteomenetlus, kodu läbiotsimine jne jne," ütles Teinonen oma "kamraadidele" saadetud teates.

"Põhjendus: vaenu õhutamine, mis on jätkunud ka pärast 2007.a. alatud menetlust, ja mis on eriti ohtlik hetkel, kui riiki ollakse toomas pagulasi. Minult võeti ära arvuti ja telefonid," lisas Teinonen.

Registri järgi kehtib Teinonenile sissesõidukeeld kuni 16. destembrini 2020.

Viimati sattus natsionaalsotsialist Teinonen avaliku tähelepanu alla, kui temaga seotud ühendus saatis saadikute postkasti Hitleri lähikondlase Heinrich Himmleri homosid sarjava raamatu "Homoseksuaalsusest".

Risto Mikael Teinonen sündid 26. aprillil 1960 Helsingis ja ta on Soome natsionaalsotsialist ja endine Eesti skaudiliikumise tegelane.

Alates 1992. aastast elas Teinonen põhiliselt Eestis, kuni kolis 2009. aasta sügisel Hispaaniasse. Aastal 2002 pälvis ta eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse, kuna tema tegevus oli tõstnud Eesti rahvusvahelist tuntust ja ta oli aktiivselt kaasa aidanud Eesti Vabariigi taastamisele. Aastal 2011 võttis ta tagasi Soome kodakondsuse.

Teinonen on olnud Eesti Iseseisvuspartei juhatuse liige. Erakonnast astus ta aprillis 2009 välja. 2010. aastal valiti ta Vabaduspartei – Põllumeeste Kogu juhatuse liikmeks.

Risto Teinonen asutas 2006 koos kahe Tartu Ülikooli usuteaduse tudengiga ajaloohuviliste seltsi MTÜ Uus Euroopa, mis on välja andnud kordustrükid raamatutest "Adolf Hitler – vabastaja" ning "Adolf Hitler ja lapsed".

Politsei kinnitab: vaenu õhutamise menetlus käib

Politsei lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel kinnitas, et politsei pidas eile, 18. detsembril Tartus kinni 55-aastase Soome Vabariigi kodaniku Risto, kellele oli siseministeerium kohaldanud sissesõidukeelu Eestisse.

"Mehe suhtes alustati menetlust ebaseaduslikult riigis viibimise kohta, ühtlasi käib väärteomenetlus paragrahvi alusel, mis käsitleb antud isiku tegevuses vaenu õhutamist. Karistusseadustiku järgi on see tegevus, millega on avalikult üles kutsutud vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele," selgitas pressiesindaja ja lisas, et menetluse täpsemaid andmeid ei ole enne uurimise lõppu võimalik täpsemalt avaldada.

Peitel kinnitas, et kohtu loal viidi seoses selle menetlusega muude menetlustoimingute hulgas läbi ka läbiotsimine. "Mehele koostati ettekirjutus Eestist lahkumiseks kohese sundtäitmisega. Politsei konvoeeris mehe Tallinna sadamasse, kust ta saadeti samal päeval tagasi Soome."