Euroopa Rahvapartei fraktsiooni (EPP) nimel kõnelenud Tunne Kelam tõdes, et Euroopa Liidu vastuabinõud Venemaa sõjaka revanšismi poliitikale jäävad Putini aktsioonidest vähemasti kahe etapi võrra maha.

"Kõhklused ja erimeelsused Euroopa Liidus üksnes julgustavad agressorit," ütles Kelam.

Eesti saadik meenutas, et ukrainlased ei kõhelnud avaldamast oma tahet Euroopaga ühinemiseks, trotsides kõiki riske ja ohvreid.

"Kas võime leppida sellega, et just niisuguse tahteavalduse eest on nad praeguseks ise sattunud ohvrite kilda?" küsis Kelam.

Kelam rõhutas kolme punkti. Esiteks, sammud, mida astutakse agressiooni ohjeldamiseks, peavad põhjustama agressorile ehtsat valu. Praegu on saabunud hetk hakata rakendama Venemaa vastu Iraani tüüpi sanktsioone.

Kelam viitas Oleg Orlovile, Sahharovi preemia laureaadile, kelle hinnangul sanktsioneeritavate isikute nimekiri peaks olema senisest kümme korda suurem, vähemasti 300.

Teiseks, igasugune relvakaubandus Venemaaga tuleb koheselt lõpetada. "Häbiväärne Mistralide tehing püsib üha päevakorras ning Prantsuse valitsus peaks saatma selge sõnumi, et neid rünnaklaevu ei toimetata iial Vene tellijale," ütles Kelam.

Kolmandaks, Putini sissetungile Ukrainasse eelnes pikaajaline Venemaa korruptsiooni eksportimine Euroopasse.

"Tegemist on nii paljude hämarate, pragmaatiliste, isekate huvide ja tehingutega, mis reedavad ja õõnestavad Euroopa Liidu solidaarsust, ühiseid väärtusi ning võimet otsustavalt tegutseda," ütles Kelam.

Tunne Kelami arvates määrab viis, kuidas Euroopa Liit praegusele kriisile reageerib, ühtaegu Euroopa ühise, algsetele väärtustele rajatud tuleviku.

Euroopa Parlament võtab homme vastu Venemaa teemalise resolutsiooni.