"Demokraatia ja õiguskord tähendavad seda, et kõiki kodanikke tuleb kohelda võrdselt ja lugupidamisega, et igaühel on õigus ja võimalus esineda vajadusel eriarvamustega, seda ka hetke enamuse vastu. Ainus kriteerium on see, et oma arvamust ei saa väljendada üleskutsega vägivallale ega vihakõnega teiste arvamuste suhtes," rõhutas Kelam.
"Avaldan solidaarsust Indrek Tarandile tema vastu füüsilise vägivalla kasutamise puhul EKRE korraldatud meeleavalduse käigus," lisas ta

"Erineva arvamuse väljendaja jõuga maha rebimine kõnelavalt poliitilisest meeleavaldusest osavõtjate poolt ning tema jõhker kohtlemine on räige poliitiline väljakutse Eestis kehtivale õiguskorrale. Selle eest vastutavad otseselt meeleavalduse organiseerinud EKRE juhid," toonitas Kelam. "Kõige tõsisem on fakt, et Mart ja Martin Helme seda õigustavad ning näivad juhtunusse suhtuvat teismeliste poisikamba juhtide tasandilt - teisitiütleja tuligi kõrvaldada, kahju Indrek Tarandi kohtlemise osas ei olnud, ärgu ronigu meid, ainuõigeid, "endast nii välja aetud" eesti rahva esindajaid segama," lisas ta. "Jääb mulje, et muidu võib ta oodata veel hullemat..."

"Kas võib seda pidada EKRE äraspidi juubelikingiks Eesti Vabariigile? Kui sellises vaimus edasi minnakse, siis terendab ees lõua- ja kaikameeste võim, kes enamuse saavutamise korral on kiiresti valmis demokraatiat ja arvamusvabadust lämmatama. Võib-olla esialgu "juhitava demokraatia" vormis," tõdes Kelam.

"Praegune keskendumine omaenda leiutatud sisevaenlasele, kellega populistid oma eksistentsi õigustavad, toob kaasa selle, et tähelepanu reaalsele välisvaenlasele nõrgeneb. See on ohuks riigi julgeolekule," märkis Kelam.

"Vägivalda ei saa millegagi õigustada. Toetan Eesti Vabariigi presidendi seisukohta - iga antud jalahoobi, vihkamisele kutsuva plakati või tapmisähvarduse eest on kaasvastutaja poliitik, kelle kutsel on kogunetud. Kes seda vastutust ei tunne, neil ei sobi rahvast juhtida," sõnas Kelam.

Paet: ajalugu on õpetanud, et vaenulikule retoorikale järgneb vaimne ja füüsiline vägivald

Reformierakonda kuuluva Euroopa Parlamendi saadiku Urmas Paeti sõnul andsid EKRE kogunemine Toompeal, seal toimunu ja sealsed loosungid taas kinnitust, et Eesti avalikus ruumis on kanda kinnitanud uut tüüpi poliitiline retoorika, mis vaenab teistsuguseid inimesi ja teistsugusel seisukohal olijaid. "Ajalugu on õpetanud, et vaenulikule retoorikale järgneb vaimne vägivald ja seejärel füüsiline vägivald," ütles Paet.

"See ei sobi aga Eestile ja Eesti inimestele. Tark on ajaloost õppida, et vigu mitte korrata," rõhutas Paet.

"Tuntud polito­loog ja filosoof Hannah Arendt on rääkinud vaikivast nõusolekust kurjusega ning vastandab mõtlemise kurjusele: "Kurjus saab voli siis, kui inimene loobub mõtlemast."," tsiteeris Paet.