Savil ja Tulvistel on augusti lõpus ES Turu-uuringute AS-i küsitluse kohaselt Eesti elanike seas võrdselt 22-protsendiline toetus.

Tõusujoones on kerkinud Rahvaliidu kandidaadi Arnold Rüütli maine, keda näeks Kadriorus viiendik vastanutest.

“Kindlasti on Rüütli reitingut oluliselt mõjutanud viimaste nädalate kõrgendatud tähelepanu kümne aasta taguste sündmuste vastu,” ütles ES Turu-uuringute AS-i projektijuht Juhan Kivirähk.

Võrreldes juuniga on kõige enam poolehoidjaid kogunud Keskerakonna presidendikandidaat Peeter Kreitzberg, kellele annaks oma hääle 16 protsenti vastanutest.

Selgelt tahaplaanile on vajunud Mõõdukate kandidaat Andres Tarand, kellel on vaid pisut enam pooldajaid kui Matti Pätsil.

“Avalikule arvamusele, kus veel kaks aastat tagasi figureeris Tarand ühe enam soositud tulevase riigipeana, on mõjunud Mõõdukate ja Tarandi enda “antikampaania”, milles igal viisil toonitati, kui väga Tarand presidendiks saada ei soovi,” selgitas Kivirähk.

Emori värske arvamusuuringu järgi on Isamaaliidu presidendikandidaadi Tulviste populaarsus augustis langenud ning Reformierakonna kandidaat Savi on tõusnud teda edestama, kirjutas Postimees.

Augustis tehtud Emori küsitluse järgi juhib Savi valimisealiste Eesti kodanike silmis presidendimaratonil 24-protsendilise toetusega, teisel kohal oleval Tulvistel on pooldajaid 20 protsenti.

Veel juulis oli Emori andmeil rahva meeliskandidaadiks Tulviste 26-protsendilise toetusega. Savil oli siis pooldajaid kolme protsendi võrra Tulvistest vähem.

Emori analüütik Tõnis Saarts seletab muutust asjaoluga, et Savil on olemas stabiilne toetajaskond, Tulviste toetajate hulgas aga on olnud märkimisväärselt palju kõikuva eelistusega inimesi.

Saartsi selgitusel näitavad küsitlustulemused, et eriti vanemaealised inimesed on kõikuva eelistusega: kord kalduvad nad toetama Tulvistet, kord jällegi konkurente.

“Peeter Tulviste veendunud toetajaskonna moodustavad peaasjalikult kõrgharidusega naised,” märkis Emori analüütik Saarts.

Pühapäeval registreeris valimiskomisjon opositsiooni ühiskandidaadi Kreitzbergi ja Isamaaliidu ning Mõõdukate üles seatud Tarandi esmaspäeval algava presidendivalimise esimese vooru ametlike kandidaatidena.