“Sotsid on veendunud, et tänane maksusüsteem vajab tõsiseid muutusi ning see uuring näitab selgelt, et suurem osa Eesti inimestest on meiega sama meelt,” kommenteeris uuringu tulemusi SDE fraktsiooni esimees Andres Anvelt. Valimisealistest kodanikest toetavad ettepanekut täielikult või pigem toetavad 55%, sellele on pigem või täielikult vastu 29% ning 16% ei osanud oma seisukohta öelda.

Iga riigikokku valitud erakonna toetajaskonnas on üle poole neid, kes sotsid pakutud maksureformi toetavad. “Vaadates inimeste üleüldist toetust sotside ideele, võiks selles küsimuses otsida ka Riigikogus erakondadeülest üksmeelt,” avaldas Anvelt lootust. Sotsiaaldemokraatide valijatest toetab täielikult või pigem toetab maksureformi 71% inimestest, järgnevad EKRE (61%) Vabaerakonna (59%), Keskerakonna (56%), IRL-I (54%) ja Reformierakonna (53%) valijad.

“Praegune maksusüsteem, mis kunagi võis tunduda edumeelne, on tänaseks muutunud üheks Eesti riigi arengu piduriks,” rõhutas Anvelt selgitades, et iga maksureformiga venitatud päev süvendab palgavaesust ja ääremaastumist veelgi. “Kui me ei suuda oma inimestele pakkuda inimväärset elu, siis jätkub loomulikult ka väljaränne ning see omakorda on pikemas plaanis muutumas ohuks kogu eestluse säilimisele,” selgitas Anvelt.

Sotside volikogu koguneb täna selleks, et arutada koalitsioonilepingu täiendusi, mis peaksid selleks ajaks valmis olema. Koalitsioonileping läheb hääletamisele ja muuhulgas otsustatakse, kas lahkuda valitsusest või mitte.

Turu-uuringute AS viis küsitluse läbi 11.-25. augustil, küsides Eesti inimestelt järgmist: “Sotsiaaldemokraatlik Erakond on teinud koalitsioonipartneritele ettepaneku muuta üksikisiku tulumaksustamise süsteemi, tõstes tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni kuus, kuid suurendades samas ülejäänud tulult võetavat tulumaksu mõne protsendi võrra." Küsimuse pani AS Turu-uuringud sisse enda initsiatiivil ja oma sõnastuses.