Raasiku vallas kehtib tänavu veebruarist koolisööklates 1,2eurone lõunamaksumus haridus- ja valla hallatavate asutuste töötajatele. Varem vallaametnikud koolisööklas ei einestanud. Samasugune söögihind on kehtestatud ka lasteaedade töötajatele, kirjutas kohalik leht Sõnumitooja.

Õpilaste ja lasteaialaste söögikordade hinda arvestatakse toiduainete maksumuse järgi. Söögi valmistamise kulud kannavad nii koolides kui ka lasteaedades reeglina omavalitsused.

Kui Raasiku vallavolikogu liige Ivar Vilberg esitas 8. märtsil koolisööklas söömas käimise ja tasumise kohta vallavalitsusele arupärimise ning teemat kajastas ka Sõnumitooja, tundsid mitmed Arukülas töötavad ametnikud end puudutatuna, öeldes, et kui nad on söönud koolitoitu ja maksnud selle eest ausalt, moonutab sõna „toetus“ artikli pealkirjas konteksti.

Ivar Vilberg küsis arupärimises: „Miks peab vallavalitsus valla ametnikke ning hallatavate asutuste töötajaid kõige enam antud soodustust vajavaks grupiks Raasiku vallas?“ Volikogu liige möönis, et sellise soodustuse on võimaldanud riigi toetus õpilaste lõuna valmistamiseks, sest temal ettevõtjana ei oleks kuidagi võimalik pakkuda oma kohvikus Iff Catering sellise summa eest normaalset toitu. Nüüd on ka mujal uuesti päevakorda tõusnud küsimus, et kust ja kellele tõmmata piir ning mis oleks õiglane hind, mis suudaks konkurentsis hoida ka väikeetevõtjaid.

Raasiku vallavalitsus leidis aasta alguses vastu võetud määruses, et koolitöötajate ja teiste vallaametnike vahel erisuste tegemine on ebavõrdne kohtlemine. Kuid paljudel, kes valla leiba ei teeni, tekkis küsimus, et miks nemad ei saa lõunat süüa vaid 1,2euro eest.

„Emotsioonid lõid lõkkele üksnes sellest, et keegi söandas liigutada aastaid seisnud tiigivett ja küsida, kas tänapäeval saavad asjad olla samamoodi, nagu tundus nõuka-ajal endastmõistetav. Pole ju öeldud, et on rikutud seadust – lihtsalt kutsuti arutelule, et mis alustel jagada õpilaste eest riigilt kompenseeritavat toitu ka nendega, kes maksavad küll oma taskust, kuid kasutavad kaudselt sama teenust, mille kohta pole alati eraldi arvestust peetud.

Võib-olla on täiskorrektsusest mõni pisidetail puudu,“ arvas üks tundmatuks jääda soovinud Raasiku valla pedagoog.