Juttu tehti nii sellest, millised portfellid EKRE endale sai ning millised EKRE lubadused valitsusleppesse kirja läksid ja millised jäid välja. Nii näiteks kurdeti, et justiitsreformi ei õnnestu soovitud formaadis läbi viia (silmas peeti kohtunike valimist), kuid siiski plaanitakse hakata riigikogu komisjoni kaudu järelvalvet sooritama prokuratuuri üle.

"Homne päev, kui uus valitsus selleks raha eraldab, saab alustada tee-ehitust Koselt Mäo suunas, sest seal on ettevalmistused tehtud," lubas Mart Helme. Ta jätkas, et Kose-Mäo-vahelise maanteelõigu väljaehitamiseks leitakse raha esimeste otsuste seas.

Muuhulgas räägiti aktsiisidest, mis olevat kõige suurem vaidluspunkt olnud. "Meie maksulangetused...partnerid suhtusid neisse ülima tõrksusega, aga mille me võitlesime ikkagi välja, on aktsiiside langetused," rääkis tulevane rahandusminister Martin Helme. Ennekõike pidas ta silmas alkoholiaktsiisi, et vähendada piirikaubandust.

"Kui me Läti piirikaubanduse välja suretame ja kasvõi osaliselt Soome piirikaubanduse taastame, siis see tähendab maksulaekumise paranemist riigikassasse," kirjeldas Martin Helme lootust parandada inimeste maksuvõimekust.

"Meil käisid seal koalitsiooniläbirääkimistel rahandusministeeriumi esindajad, kes raiusid nagu rauda, et kui me alandame aktsiise, siis riigieelarve laekumised järsult vähenevad," tuletas Mart Helme meelde. Ta jätkas reedeste uudiste taustal, et prognoose maksulaekumiste kohta on erinevad allikad pidevalt muutnud.

"Algusest peale! Selleks pole vaja olla konjuktuuriinstituut! Ma võin välja võtta oma sõnavõtud (riigikogus), et maksude tõstmine toob kaasa tulude vähesema laekumise. Kui meile tullakse nüüd rääkima, et aktsiiside langetamine toob maksuaugu, siis kes seda juttu räägivad? Seda juttu räägivad need inimesed, kes tegid esialgse vea maksude liigutamisega," jätkas Martin Helme.

"Mind hämmastab see, kui ametnike usku võivad olla meie kallid koalitsioonikaaslased. Kui rahandusministeeriumist ikkagi nii öeldakse, siis me nendega vaielda ei oska. Ma ei võta tõsiselt neid prognoose, mis on läinud nii mitu korda valesti," lubas noorem Helme, tulevane rahandusminister.

Pikalt räägiti veel eestikeelsele haridusele üleminemisest. Tunti muret selle üle, et eestikeelsele õppele ei saa kohe üle minna, sest siis jõuavad "umbkeelsed" lapsed eesti lastega ühte klassiruumi.

"Ainus, mida me ei saanud hariduse ja keele osas, Keskerakond ei olnud nõus, et me ei pannud kirja kuupäeva, millal toimub eestikeelsele õppele täielik üleminek," selgitas Martin Helme. Mart Helme täpsustas, et EKRE olevat lauale pannud aasta 2030.

"Mis saab sellest "lillast agendast" koolides, siis jah, me tegelikult kangesti tahtsime haridusministeeriumi enda kätte, aga on selge, et me Isamaaga vaatame kullipilguga peale, mis toimub. Ma loodan, et meil õnnestub mingid programmid ära surmata, mille all tassitakse lasteaedadesse sooneutraalsust. Mingit liberaalset edasimarssi aga selles vallas tulla ei saa," lõpetas Martin Helme.

Lisaks sellele oli juttu erakondade võlgadest. Helmed ütlesid, et EKRE võlg riigikogu valimiskampaania järel on 100 000 eurot, kuid see lubati hiljemalt europarlamendi valimisteks tasa maksta.

Saate lõpuminutitel teatas tulevane minister, et keeldub andmast intervjuusid Postimehele.

"Mina keeldusin Postimehele intervjuud andmast. Ütlesin: kui te näete igas meie sõnas... kuulete mingisugust koera vile kaudu välja antud rassistlikku sõnumit, siis teate, minge lihtsalt puu taha ja väänelge seal spasmides ilma minu osaluseta. Mind ei huvita, kirjutage, mida te tahate, aga ilma, et minu nime saaks te oma pealkirja panna, ma ei osale selles lihtsalt. Ja mind absoluutselt ei huvita, kas ma olen minister ja peaksin teiega suhtlema või ei peaks. Kui te arvate, et te olete ideoloogiatöötajad, siis minul ei ole kohustust teiega suhelda. Kui te uuesti ajakirjandust hakkate tegema, siis vaatame, kui teil paar aastat on see välja tulnud, siis võib-olla hakkame rääkima jälle," teatas Martin Helme.

Raadiosaate "Räägime asjast" on TRE-Raadio eetris olnud alates 2015. aastast, mil Mart ja Martin Helme hakkasid erakonnakaaslase ja EKRE juhatuse liikme Siim Pohlaku raadiokanalis oma jutusaadet edastama. Raadiosaadet reklaamitakse kui uudistesaadet, kuid sellel puudub partei-meediakanali märgis.