Riigieelarve ülejäägiks on planeeritud 2,7 miljardit ning eelarve eelnõu on koostatud arvestusega, et valitsussektori ülejääk oleks 2008. aastal 1,3 protsenti SKPst (3,6 miljardit krooni). See ületab oluliselt kevadel riigi eelarvestrateegias heaks kiidetud ülejäägieesmärki, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul on eelarvet tehtud vastutustundlikult ja nii tänast kui ka homset päeva silmas pidades. ”Eelarve on koostatud oluliselt suurema ülejäägiga kui eelmisel aastal. Kokku suuname me sel ja järgmisel aastal reservidesse ligikaudu 10 miljardit krooni. Leitud on mõistlik tasakaal säästmise ja investeerimise vahel ning riigi jaoks olulised asjad saavad tehtud.”

Padar ütles, et järgmise aasta eelarves on tähtsalt kohal sisejulgeolek, haridus, sotsiaalteemad ja infrastruktuuri arendamine.

”Me tahame, et eesti inimene tunneks ennast oma riigis igal pool hästi ja turvaliselt, saaks korralikku haridust, arstiabi ja palka. Eelarves on ette nähtud märkimisväärsed palgatõusud muu hulgas politseinikele, päästeametnikele, vangivalvuritele, kaitseväelastele, tolliametnikele, kohtunikele, õpetajatele, kultuuritöötajatele ja lasteaednikele. Inimeste lahkumise peatamine neist olulistest ametitest on meie jaoks eluliselt tähtis, nagu ka töötegijate välismaalt Eestisse tagasi toomine.”

Rahandusminister rõhutas veel teehoiuks suunatava raha suurenemist ligikaudu 35 protsendi võrra eelmise aastaga võrreldes, sisekaitseakadeemia uue õppehoone ehituse alustamist ja politsei erivahendite soetamist.

”Pretsedenditu on sotsiaalministeeriumi eelarve 10 miljardi suurune kasv, mis lubab arendada meie haiglavõrku, ehitada ja remontida lastekodusid, soetada HIV/AIDSi ravimeid, suurendada sotsiaaltoetusi ja pikendada vanemahüvitise maksmist. Oleme järgmise aasta eelarvet tehes arvestanud ka valitsusliidu plaaniga kahekordistada pensione aastaks 2011,” ütles rahandusminister.

Kabinetinõupidamisel arutati ka 2007. aasta lisaeelarve eelnõud, mille kulude mahuna kiideti põhimõtteliselt heaks 2,7 miljardit krooni. See lubab prognoosida, et aasta lõpuks ulatub valitsussektori ülejääk üle 3 protsendi SKPst, mis on enam nii riigi eelarvestrateegias kui ka konvergentsiprogrammis eesmärgiks seatust.

”Lisaeelarve puhul oleme kulude puhul distsiplineeritud ning pidasime silmas seda, et me oma otsustega sisetarbimist ei õhutaks. Suurimateks planeeritavateks projektideks lisaeelarves on saatkonnahoonete ostud, jäämurdja ja piirivalve helikopteri soetamine.”

Rahandusministeerium täpsustab 2007. aasta lisaeelarve ja 2008. aasta riigieelarve eelnõud vastavalt kabinetinõupidamisel kokku lepitule ja esitab need valitsuse istungile 20. septembril. Riigikogule antakse eelnõud üle 26. septembril.