Sõrve tuletorni avamisest külastajaile on huvitatud Saaremaa muinsuskaitse selts, mille esimehe Tõnu Veldre hinnangul võiksid ühtse kompleksi moodustada tuletorn ja sellest umbes kilomeetri kaugusel asuv Sääre ajalootuba. Veldre sõnul on tuletorni haldamisest huvitatud ka Torgu vald, kirjutab Oma Saar.

Plaani kinnitas ka Torgu vallavolikogu esimees Mihkel Undrest, kelle sõnul tahab vald objekti omaniku Veeteede Ametiga kokkuleppele jõuda, et juba kevadel saaks ehitise turistidele avada. Tuletorniturismi võimalusi arutanud koosistujate hinnangul peitub suur ressurss ka Lõuna-Saaremaa objektides.

Seda, et lisaks ilusale majakale tuleb turistidele pakkuda mingit lisaväärtust, et nad samasse paika jälle tagasi tuleksid, rõhutas Kõrgessaare abivallavanem Katrin Sarapuu, kes tutvustas Hiiumaal edukalt turismiobjektidena kasutatava kolme tuletorniga seotut.

Oma tuletorni avamisest külalistele on huvitatud ka Ruhnu vald, kuid vallavanem Aare Sünteri sõnul ei ole see hetkel prioriteet number üks, mistõttu on raske öelda, millal täpselt võiksid esimesed saare külalised torni otsa vaadet nautima ronida.

Ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) ekspertkomisjoni esimehe regionaalvaldkonnas, Muhu valla arendusnõuniku Aado Keskpaiga hinnangul pakub EAS raha taotlemiseks mitmeid võimalusi. “Pole probleemi leida programmides koht, mille alla tuletorniturism läheks,” väitis Keskpaik, kuid märkis, et probleem on hästi põhjendatud projektitaotluste puudumises.

Seminaril jäi kõlama mõte, et Saare maakonnas puuduvad aktiivsed eestvedajad. “Kedagi vägisi aktiivseks ei tee,” ütles Aado Keskpaik. Samas avaldasid kohaolijad arvamust, et aastaks 2013 võiks kümmekond Saare maakonna mõneteismest tuletornist ja päevamärgist olla lülitatud peamistesse turismimarsruutidesse, aktiivset kasutust turismis võiks selleks ajaks leida neist paar.