Repsile heidetakse ette, et ta olevat tahtnud Järvamaalt Raplamaale üle kanda Keskerakonna liikmeid, kellest enamus ei teadnud seda ja ei olnud sellega nõus. Reps eitab süüdistusi ja nimetab seda kättemaksuks selle eest, et ta toetas Keskerakonna sisevalimistel Edgar Savisaare konkurent Kadri Simsonit.

Keskerakonna aukohtu esimees Kalle Klandorf ütles, et homse istungi päevakorras on mitu teemat, üks neist puudutab Repsi. Ta oletas, et aukohtu töö võib kesta kogu päeva.

Repsi asjas kutsutakse Klandorfi sõnul välja need inimesed, kes asjaga tegelesid. Mis puudutab vanainimesi, keda Reps olevat kantida soovinud, siis neid ei hakata Klandorfi sõnul tülitama, vaid küsitletakse erakonnas asjaga tegelenud inimesi.

Klandorf ei soovinud öelda, kes Repsi asjas esinema tulevad. Asja uurinud Keskerakonna töörühma raporti kohaselt tegelesid asja uurimisega Keskerakonna kontori töötajad Priit Toobal, Andres Hiie, Ronald Ross, Urmo Saareoja ja Elmar Geine.

Aukohus oma otsust ei avalikusta, vaid saadab oma soovituse juhatusse, mis peab vastu võtma otsuse, mida teha.

Reps: ellu viiakse Savisaare poliitikat

Reps ütles, et temas ei tekita toimuv mingeid tundeid. "Aukohus on alati olnud see vahend, millega viiakse ellu esimehe poliitikat," ütles Reps.

Reps uskus, et plaan on aukohtu tööga valmis saada kella kolmeks, et Keskerakonna juhatus saaks kohe selle kohta seisukoha võtta. Reps pidas võimalikuks, et juhatus otsustab väljaviskamise kasuks ka siis, kui aukohus seda ei soovita. Savisaare toetajatel on Keskerakonna juhatuses enamus.

Savisaare eesmärk on Repsi hinnangul teisitimõtlejate erakonnast välja surumine. Savisaar loodab Repsi arvates, et peale Repsi väljaviskamist lähevad teised Savisaare oponendid ise minema. Just see juhtus 2012. aastal, kui paljud 2011. aasta sisevalimistel Jüri Ratast toetanud inimesed erakonnast lahkusid.

Reps lubab vastu hakata

Seda rõõmu ei kavatse Reps ja tema kaaslased aga Savisaarele pakkuda. "Kommunismi saab lõhkuda vaid seestpoolt," meenutas Reps laulva revolutsiooni aegset loosungit.

Kui ka tuleb Repsi väljaviskamise otsus, siis kavatseb Reps kõigepealt vaidlustada selle erakonnasiseselt, milleks on mitu võimalust. Seejärel kavatseb ta otsuse vaidlustada ka kohtus. Nii Roheliste erakonnas kui Rahvaliidus on olemas pretsedente, kus kohus on inimesed erakonda ennistanud.

Igal juhul kavatseb ta jätkata Keskerakonna juhatuse liikme ja riigikogu fraktsiooni liikmena. Erakonna juhatuse puhul on olemas Roheliste näide, kus erakonnast väljavisatud inimene jäi juhatuse liikmeks, sest erakonna liikmed olid ta sinna valinud. Riigikogu fraktsioonist väljaviskamine käib fraktsiooniliikmete häälteenamusega ja fraktsioonis on enamuses Repsi ja Simsoni leeri inimesed.