Venemaal ja Egiptuses toimuvad rööbiti samasugused protsessid - inimeste vabaduste ja õiguste kitsendamine, kodanikuruumi piiramine, valitsejate poliitiliste oponentide kõrvaldamine või tasalülitamine, massidega manipuleerimine.

Geograafiliselt ja kultuuriliselt üksteisest kaugetes riikides on presidendivalimiste valguses enamgi sarnasusi: potentsiaalsete kandidaatide vahistamine või tagakiusamine, võimumeelne peavoolumeedia, katteta valimislubadused ja vastutuse puudumine.

"Lootused Egiptuse demokratiseerumisele olid kõrged, nagu kunagi Venemaal. Mustrid ja meetodid, mida süvenevalt autoritaarsed režiimid valimistega seoses kasutavad, on jahmatavalt sarnased. Samuti on kodanikuühiskond mõlemal pool suurtes raskustes.

Meil on täna hea võimalus teadvustada toimuvat ning juhtida tähelepanu võimalustele, kuidas nende olukorda leevendada," märkis Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.

Ühiselt arutlevad Egiptuse kodanikuaktivist, Andalusi instituudi asutaja Ahmed Samih Farag, rahvusvaheliste suhete uurija ja arabist Peeter Raudsik, ettevõtja ja Venemaa-ekspert Raivo Vare ning Eestisse elama asunud Vene ajakirjanik ja ühiskonnakriitik Artemi Troitski. Vestlust juhib Postimehe välistoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja.

Ingliskeelne arutelu toimub 27. märtsil kell 15-17 Euroopa Liidu Majas (Tallinn, Laikmaa 15). Arutelust teevad otseülekande Postimees ja ERRi uudisteportaal.