Eile jäid keeruliste ilmastikuolude tõttu ära maanteeameti Tallinna Mustamäe ja Saue teenindusbüroos toimuma pidanud 18 sõidueksamist 12. "Tühistamise põhjusteks olid liiklusohutus, rasked lumeolud, ristmikel ummikud ning lumised kõrvalteed, mis ei võimaldanud sõidueksamit läbi viia vastavalt kehtestatud korrale ja aja jooksul, mis on eksami puhul 45 minutit," selgitas maanteeameti Põhja regiooni liiklusvaldkonna juhi kohusetäitja Tarmo Vanamõisa Delfile.

Mitmed eile sõidueksamit sooritama pidanud inimesed on aga nördinud, sest läbi tiheda lumesaju kohale jõudes selgus, et eksamit ei toimugi.

"Pidin eile pärastlõunal eksamile minema ja pärast lumes sumpamist jõudsin Mustamäe büroo juurde. Seal istusid kaks eksamineerijat oma autodega, kes rääkisid, et sellise ilmaga pole neil võimalik eksamit läbi viia ning ma pean teeninduses uue aja kinni panema," rääkis Delfile eksamit sooritama läinud noormees.

Miks ei teatatud inimestele varem kasvõi SMSi teel, et eksameid ei toimu?

Eksamineeritava pani hämmelduma tõik, et inimesi ei teavitatud varem kasvõi SMS-i teel, et eksameid ei toimu. Tihe lumesadu ja sellest tulenevad rasked teeolud ei oleks tohtinud üllatusena tulla – sadu oli selleks ajaks juba pikemat aega kestnud ning ilmaennustused näitasid selle jätkumist.

Tarmo Vanamõisa ütles pretensiooni kommenteerides, et hommikused eksamineeritavad said info eksamite ärajäämisest kohapeal, hilisemaid teavitati telefoni teel. "Kahel juhul ei ilmunud eksamineeritav kohale ja üks eksam katkestati ilmastiku tõttu. Pärastlõunasel ajal viidi läbi kolm eksamit - neist üks Mustamäel ja kaks Sauel," viitas Vanamõisa sellele, et polnud täiesti kindel, et kõik eksamid ära jäetakse, mistõttu hommikuseid eksamineeritavaid eelnevalt ei informeeritud.

Esimest vaba aega pakuti märtsikuusse

Kohapeal eksami ärajäämisest teada saanud noormees seadis sammud büroosse, et uus eksamiaeg broneerida. Selgus, et esimene vaba eksamiaeg on alles märtsis. "Ma saan aru et maanteeamet ei määra ilmastikuolusid, aga miks ma pean seepärast kaks kuud ootama, et mu eksam lumesaju tõttu ära jääb?" küsis eksamile läinud noormees.

Miks ma pean seepärast kaks kuud ootama, et mu eksam lumesaju tõttu ära jääb?

Vanamõisa kinnitas samas, et kõikidele kõikidele tühistatud eksamitele pakuti koheselt uusi aegu, millal on sõidueksamit võimalik läbi viia. "Pakutavad ajad on riigilõivuvabad, mis tähendab, et eksami eest ei pea enam uuesti maksma ja võimalikud ajad jäävad vahemikesse 21.-28. jaanuar, 9. veebruar ja 10.-23. märts. Igal nädalal vabaneb erinevatel põhjustel veel eksamiaegu, mida me pakume lisaks jooksvalt," rääkis ta.

See selgitus ei kattunud päris täpselt aga eksamineeritava jutuga, kes kinnitas, et temale jaanuarisse või veebruarisse jäävaid eksamiaegu koheselt ei pakutud.

Pärast täpsustuse palumist maanteeametist vastati Delfile, et neid aegu, mis olid muudatuse ajahetkel vabad, pakuti kohe ka ärajäänud eksami tegijatele. "Neile, kelle uue ajad jäid hetkel märtsikuusse, pakume kohe varasemat võimalust kui vabaneb mõni eksamiaeg," sõnas maanteeameti avalike suhete peaspetsialist Evelin Kütt.

"Igal nädalal vabaneb erinevatel põhjustel eksamiaegu, mida me pakumegi jooksvalt. Paari nädala jooksul saavad atesteeritud uued eksamineerijad ning seoses sellega on meil kodanike soovi korral ärajäänud eksamitele pakkuda veel uusi aegu. Sellest teavitab büroo kodanikke eraldi," lubati maanteeametist.

Pikad järjekorrad tekivad sellest, kui sõidueksamile tullakse nõrga ettevalmistusega

Kuigi eksamineeritavatele lubati jooksvalt uusi aegu pakkuda ning keegi ilmastiku tõttu ära jäänud eksami soorijatest suure tõenäosusega märtsini ootama ei pea, on sõidueksamite järjekorrad mitmes maanteeameti teenindusbüroos üldiselt siiski üsna pikad.

Kõige rohkem peab tänase seisuga sõidueksamit ootama Tallinnas, kus ootejärjekord on lausa 48 tööpäeva pikkune. Kõige kiiremini pääseb eksamile Tartus, kus ootama peab vaid ühe tööpäeva.

Maanteeameti peadirektori asetäitja liiklusohutuse ja ühistranspordi alal Meelis Telliskivi sõnul tekib pikk järjekord ka olukorrast, kus sõidueksamile tullakse nõrga ettevalmistusega. "Sellest tulenevalt on palju korduseksameid," märkis Telliskivi.

Sõidueksamite järjekorrad 14.01.2016.a kell 12:00

BürooSõidueksami (B) järjekord tööpäevades
Tallinn48
Haapsalu20
Jõhvi25
Jõgeva5
Kuressaare18
KärdlaEksamid toimuvad 1X nädalas
Narva5
Paide17
Pärnu6
Põlva3
Rakvere30
Rapla38
Saue42
Tartu1
Valga7
Viljandi7
Võru6