Tuiksoo teatas Rahvaliidu pressiteenistuse vahendusel BNS-ile, et kutsub Keskerakonda ja Rahvaliitu alustama kõnelusi, et pakkuda Eesti inimestele mingitki alternatiivi 2011. aasta riigikogu valimistel.

"Kui ei ole võimalik ühinemine de jure, siis tehkem kõik selleks, et erakondade liikmed saaksid minna ühise nimekirjaga või tegutseda kooskõlastatult. Vastasel korral on selge ja fundamentaalne oht, et uues riigikogus jääb esindamata väga suur osa Eesti rahvast üleüldse," leidis Tuiksoo.

Rahvaliidu aseesimees ja riigikogu liige Mai Treial ütles BNS-ile, et ei ole Tuiksoo pöördumisega tutvunud ega saa seetõttu kommenteerida ka tema üleskutset alustada kahe erakonna kõnelusi.

Küll aga kinnitas ta, et tema erakonda vahetada ei plaani. "Mina jään oma erakonna juurde, ükskõik kui keeruline see ka poleks," lausus Treial.

Rahvaliidust lahkus Tuiksoo enda sõnul väga raske südamega, kuna erakonna niinimetatud uus hingamine ei jätnud muud võimalust. "Olen alati olnud seda meelt, et iseseisev Rahvaliit kujutab endast Eesti inimeste ja riigi arengu jaoks olulist ning mitte ainult tasakaalustavat jõudu. Seepärast olin ka vastu Rahvaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liitumisprotsessile," selgitas ta.

Tuiksoo: uus juhtkond valmistas pettumuse

Tuiksoo sõnul oli rahvaliitlaste lootus rajatud erakonna uuele juhtkonnale ja sellega seoses uuele tulemisele. "Kui varem rünnati ja lõhestati Rahvaliitu väljastpoolt, siis nüüd peame vaatama peeglisse ja tõdema, et seda tehakse juba mõnede aktiivsete erakonnaliikmete oma kätega seestpoolt," nentis ta.

Endine rahvaliitlane märkis, et soovib jätkata poliitikas ega ole loobunud oma ideaalidest ja usust seista nende inimeste eest, kes teda on usaldanud. "Täna on selge oht, et senine Rahvaliidu traditsiooniline valija jääb üleüldse ilma esindatusest Eesti vabariigi riigikogus," lausus Tuiksoo ja lisas, et kuigi teda on kutsutud liituma rohkem kui ühe parteiga, otsustas ta astuda Keskerakonda. "See põhineb üdini läbikaalutud ratsionaalsetel kaalutlustel, et kaitsta oma valijate huve suure erakonna kaudu seniselt efektiivsemalt."

Tuiksoo oli põllumajandusminister aastatel 2004-2005 Res Publica, Reformierakonna ja Rahvaliidu ning aastatel 2005-2007 Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu valitsuses. Varem töötas ta põllumajandus-kaubanduskoja esimehena.

2007. aasta riigikogu valimistel kandideeris Tuiksoo Rahvaliidu nimekirjas Võru-, Valga- ja Põlvamaal, kus ta kogus 1722 häält.